Brede school

Scholen die een brede ontwikkeling voor ogen hebben met de leerlingen, zoeken samenwerking met het bedrijfsleven, sport, culturele instellingen of andere organisaties. Maar ook een nauwe samenwerking met zorginstellingen behoort bij de mogelijkheden. Scholen voor voortgezet onderwijs laten zich over het algemeen niet makkelijk aanspreken met de titel ‘brede school’. Vaak wordt dat gezien als iets van het basisonderwijs. Inmiddels zijn er veel onderwijsmodellen waarin een relatie tussen school en omgeving als heel belangrijk wordt gezien.

Het is interessant om te zien dat veel scholen zich wel gedragen als een brede school, maar wel op een eigen manier. De samenwerking met andere instellingen wordt gezien als een belangrijke toevoeging aan het curriculum, om kinderen meer op maat te kunnen bedienen, maar ook noodzakelijk, bijvoorbeeld in het kader van talentontwikkeling, versterking van de schoolcultuur, loopbaanoriëntatie (LOB) of zorg.

 

Onze diensten

Advies: Sardes ondersteunt besturen en scholen voor voortgezet onderwijs bij het ontwikkelen van beleid en plannen voor de brede school ontwikkeling. Indien wenselijk kan ook een workshop op maat worden geboden.

 

Onze projecten

Conferenties: Sinds 2009 organiseert Sardes samen met verschillende partners de jaarlijkse landelijke vmbo conferentie, waarin innovatieve onderwijsconcepten aan de orde komen.

 

Meer lezen?

Handboek Brede School 0-12 jaar