Juryrapport Sardes-Leespluim mei 2021

De Sardes-Leespluim van deze maand gaat naar het boek…

 

Duizend-en-één-djellaba’s...

De koffers, tassen en rugzakken zijn gepakt en Esmaa, haar vader, moeder, broer en zus staan klaar om met het vliegtuig naar Marokko te vertrekken. Esmaa heeft veel zin in de vakantie bij opa en oma en ze kijkt er naar uit met tante Fatima naar de markt te gaan. De hele familie in Marokko wacht ze al op. De cadeautjes, pindakaas, chocopasta, schoenen, komen uit de koffers die steeds leger worden. Maar niet voor lang, er gaan op de terugweg  heel veel lekkere spullen mee naar Nederland. Esmaa krijgt een paar kleurige slippertjes die ze meteen aan wil naar de markt. Mama gaat ook mee met haar nieuwe paarse djellaba aan.

Wat is er veel te zien op de markt! Kleden, lampen, tassen, lekkere kruiden en heel veel mensen in kleurige lange gewaden. In deze drukte raakt Esmaa haar moeder kwijt. Ze moet er van huilen. Dan verschijnen de hulptroepen: de waterdragers geven haar een slokje water, de man met het aapje gaat de acrobaten om hulp vragen, de acrobaten denken dat de waarzegster wel kan helpen. En de waarzegster ziet het voor zich. Esmaa klimt naar boven op de schouders van de acrobaten. Ze kan over de hele markt uitkijken. Haar moeder slaakt een kreet van schrik wanneer ze haar zo ziet, maar ze hebben elkaar gevonden. Met alle nieuwe spullen rijden Esmaa en haar moeder en tante Fatima op de brommer terug naar huis. Wat een avontuur!

Dit spannende verhaal laat je kennismaken met het leven in een Marokkaanse stad: de gezellige drukte, de intrigerende Arabische opschriften, acrobaten, een waarzegster, de sabon beldi (zwarte zeep), vrouwen met en zonder hoofddoek, mannen in djellaba’s, westerse toeristen. De Nederlands Marokkaanse familie heeft een warme band met de familie in Marokko, het is een familie waarin het er vrolijk en soms chaotisch aan toegaat. De tekeningen onderstrepen dat. De kleurkeuze past goed en geeft een heel eigen sfeer aan dit boek. De jeugdfoto’s achterin het boek van de schrijfsters laten zien hoe verschillend en verbindend achtergronden kunnen zijn. 

Download de activiteiten bij het boek ontwikkeld door Paulien Muller.

 

Boekgegevens

Titel: Duizend-en-één-djellaba’s
Auteur: Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani
Illustraties: Annelies Vandenbosch
Uitgever: Gottmer
Vanaf ca. 4 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2021

Overzicht winnaars 2020

 

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim