Juryrapport Sardes-Leespluim oktober 2021

De Sardes-Leespluim van deze maand gaat naar het boek…

 

Abel en Ad...

 

Op het omslag is al duidelijk dat Abel en Ad dikke vrienden zijn. Maar dat was niet vanzelfsprekend. 

Abel zat zich vaak te vervelen, er waren geen eekhoorns om mee te spelen. Totdat hij Ad ontmoette in het stadspark. Ad leek een grijze eekhoorn zoals hij. Ze waren onafscheidelijk en haalden de gekste dingen uit: ze reden op een skateboard, deden verstoppertje en tikkertje en joegen slapende duiven de stuipen op het lijf. 

Abel had niet in de gaten dat Ad toch een beetje anders was dan hij en misschien wilde hij dat wel niet zien. Hij had zoveel pret met Ad dat hij alle waarschuwingen negeerde die de dieren om hem heen hem toeriepen. ‘O, Abel, zie je niet dat Ad anders is dan jij? Hij is een …’ Abel vond Ad een grote grappenmaker en een geweldige deler, totdat zijn omgeving hem liet inzien dat een eekhoorn nooit vriendjes kan zijn met een rat. 

Nu moest Abel zich weer alleen vermaken, maar zonder Ad kwam hij steeds in de problemen. Vooral toen Raf de hond hem op de hielen zat en hem klemzette in een steegje in de stad. Abel kon nergens meer heen. Maar toen stond daar een dreigende Ad de rat met al zijn neven in nichten. Raf droop af en vanaf dat moment waren Abel en Ad weer onafscheidelijk. Abel hoefde zich nooit meer te vervelen.

Een verhaal vol spanning en humor waarin de emoties van de gezichten af te lezen zijn. Op de breed opgezette illustraties is duidelijk te zien wanneer Abel en Ad pret hebben, blij zijn, geheimzinnig doen, schrikken, beteuterd of angstig zijn. De eenden, duiven en Raf de hond kijken meer bestraffend, beschuldigend en boos. Mooi om over te praten.

Ook de verschillen in gedrag tussen Abel de eekhoorn en Ad de rat bieden aanknopingspunten. Op de met vaart getekende illustraties is veel te ontdekken: wat gebeurt er in de poppenkast, wat staat er op de bekertjes en borden? 

De boodschap van het boek is duidelijk, zonder zoetsappig te zijn: er gaat natuurlijk niets boven echte vriendschap, echte vriendschap stoort zich niet aan vooroordelen en verschillen.

Download de activiteiten bij het boek ontwikkeld door Matcheld van Kooten.

 

Boekgegevens

Abel en Ad
Tekst en illustraties: Emily Gravett
Vertaling: Jesse Goossens
Uitgeverij: Lemniscaat
Vanaf ca. 3 jaar 

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2021

Overzicht winnaars 2020

 

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim