Juryrapport Sardes-Leespluim november 2021

De Sardes-Leespluim van deze maand gaat naar het boek…

 

NEE! zei Konijn...

 

Het is een heel duidelijk NEE! op het omslag. Hoe moeten we de blik van Konijn er bij duiden? Konijn kijkt een beetje boos, een beetje uitdagend, en ook een beetje onzeker. Is Konijn wel overtuigd van zijn ‘nee’? Het Nee! begint al bij het wakker worden wanner mama zegt dat hij zich moet aankleden. Maar dan ziet hij zijn lievelings T-shirt en de broek met de grote zakken. Vrolijk, bijna dansend zien we hem alles aantrekken. Hij heeft er zin in. Het ontbijt levert weer een grote Nee! op, maar de wortels zien er wel erg aantrekkelijk uit en zijn vrij snel verorberd. Buiten spelen? Nee! Totdat de blauwe laarsjes in zicht komen en Konijn vol enthousiasme buiten in de plassen springt, fietst, vliegert en een doelpunt maakt. 

Konijn heeft een Nee!-dag. Mama blijft er rustig onder en komt pas aan het eind van de dag in beeld bij het avondbad. ‘Tijd om uit je badje te komen’, zegt mama. Natuurlijk zegt Konijn NEE! Hij wil niet uit bad. ‘Maar het is tijd om te knuffelen!’ zegt mama. Dat is de truc. ‘JA!’ zegt Konijn, ‘Ik houd van knuffelen.’ Daarna brengt mama Konijn, die al 'NEE! nee nee' mompelend in slaapt valt, naar bed.

Deze herkenbare fase in het peuterleven is mooi uitvergroot in woord en beeld. In grote schetsen zien we Konijn door de dag gaan afgewisseld met paginagrote Nee’s. De stevige grafische teksten geven een mooi contrast met de schetsmatige tekeningen.  Een grappig en prettig ondeugend verhaal om met jonge kinderen mee te lachen en ervaringen mee uit te wisselen.

Download de activiteiten bij het boek ontwikkeld door Iris Wierdsma

 

Boekgegevens

NEE! zei Konijn
Tekst en illustraties: Marjoke Henrichs
Uitgeverij: Querido
Vanaf ca. 2 jaar

 

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2021

Overzicht winnaars 2020

 

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim