Onderzoek naar vergroten kansengelijkheid door uitbreiding voorschoolse educatie

10 april 2019

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een forse subsidie van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO) in de wacht gesleept voor een onderzoek naar ontwikkelingen in voorschoolse educatie. Dit extra onderwijs voor peuters tussen tweeënhalf en vier jaar met een (taal)achterstand is bedoeld om hen gelijke kansen te geven in het basisonderwijs – en alles wat daarna volgt.

Met ingang van 2020 zijn gemeentes verplicht om minimaal zestien uur per week educatie aan te bieden aan de betrokken kinderen. Dat is voor veel gemeentes een grote uitdaging. Of de uitvoering van deze overheidsmaatregel ook daadwerkelijk de kansengelijkheid vergroot, zullen Thomas van Huizen, Paul Leseman, Ora Oudgenoeg-Paz, Janneke Plantenga en Sardes gaan vaststellen.

Omdat de veranderingen in het beleid over een lange periode kunnen worden gevolgd, kunnen de onderzoekers een zogenaamd ‘natuurlijk experiment’ doen. En dat is een unicum in het Nederlandse onderzoek naar voorschoolse educatie. ‘Het analyseren van zo’n natuurlijk experiment is wat wij goed kunnen als economen,’ zegt projectleider Thomas van Huizen, ‘en samen met pedagogen en psychologen vormen we een sterk, complementair team.’

Lees het hele bericht op de website van Universiteit Utrecht