Sardes deelt met bundel Scheuren in het fundament visie op onderwijs en kinderopvang

19 mei 2021

De organisatie en inhoud van het basis- en voortgezet onderwijs zijn sinds de jaren negentig vrijwel onveranderd. De tijd is rijp om het stelsel eens kritisch onder de loep te nemen, vindt onderzoeks- en adviesbureau Sardes uit Utrecht. In haar bundel ‘Scheuren in het fundament' deelt zij, samen met hoogleraren, onderzoekers en bestuurders, haar visie op de toekomst van het huidige onderwijs en de kinderopvang. 
 

Functies en vraagstukken 

Van kwalificatie en allocatie tot socialisatie en persoonsvorming. Alle functies van het onderwijs komen in de bundel naar voren. Maar ook vraagstukken, zoals het realiseren van gelijke kansen, het lerarentekort en de behoefte aan andere vormen van leren. 
 

Bespiegelende essays  

Auteurs als Mark Levels (hoogleraar Gezondheid, Onderwijs en Werk aan de Universiteit Maastricht), Eddie Denessen (hoogleraar Sociaal Culturele Achtergronden aan de Universiteit Leiden), Sietske Waslander (hoogleraar Sociologie bij TIAS) en Marc van der Meer (bijzonder hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt, verbonden aan Tilburg Law School en het CAOP), beantwoorden in hun essays vragen als: wat moet er veranderen in de inhoud en de organisatie? Waarom? Hoe moeten innovaties tot stand komen? En wie spelen daarbij een rol?  
 

Bestuurdersbattle 

Bestuurders van gemeenten, kinderopvang en onderwijsinstellingen gingen met elkaar in gesprek over vraagstukken als ‘de advisering aan het einde van de basisschool wordt met het oog op gelijke kansen afgeschaft’ en ‘kinderopvang moet een publieke voorziening voor kinderen vanaf twee jaar zijn’. De uitkomsten van de battle en oplossingen van de bestuurders zijn opgenomen in de bundel. Een samenvatting van dit evenement is hier te vinden.
 

Hoofdstukken

Download de complete bundel of klik op één van de artikelen hieronder om deze los te lezen. 

 

Bundel is gratis verkrijgbaar 

Sardes is ervan overtuigd dat er de komende jaren veel gaat gebeuren in het funderend onderwijs, samen met de kinderopvang. Als onderzoeks- en adviesbureau is zij onderdeel van deze ontwikkelingen en deelt zij haar kennis graag. Daarom biedt zij de bundel gratis aan.