Onderwijsvisie Dordrecht

24 februari 2022

Les in techniek, kunst, ICT, dans en sociale vaardigheden. En dat allemaal naast de gewone vakken. Maar ook extra rekenen en taal. Dordrecht trekt de komende 10 jaar ruim 27 miljoen euro uit voor basisscholen in achterstandswijken. Het programma is nu een maand of vier onderweg en trekt steeds meer belangstelling uit het hele land. Dit lat ligt hoog: "Door deze extra uren kun je een beter leven krijgen." Sardes ondersteunt de gemeente Dordrecht hierbij, onder andere door de opbrengsten in beeld te brengen.

Het zijn harde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de verschillende wijken in Dordrecht. Neem Wielwijk. Daar wonen 700 kinderen tussen de twee en twaalf jaar. De helft daarvan is 'gedoemd' om onder zijn of haar niveau te presteren op school. Of anders gezegd: om niet volledig tot bloei te komen. Om uiteindelijk geen diploma te halen, of een diploma dat minder waard is dan wat je in je hebt.

In de volkswijken Krispijn, De Staart en Crabbehof is dat beeld niet veel beter. Alleen het 'dorpse' Dubbeldam met ruim 1200 kinderen en de historische binnenstad (iets meer dan 500 basisscholieren) scoren goed. Groei je daar op, dan zit je statistisch gezien gebakken. Dan komt het in ieder geval qua scholing waarschijnlijk wel goed met je.

Lees hier meer.