Vaders buitengesloten bij zorg voor kind

16 april 2018

AD en Radio 1

Vandaag (16/4/18) in het AD en live in de uitzending bij Radio 1 vertelt collega Karin Hoogeveen over vaderbetrokkenheid. Vaders worden buitengesloten bij de zorg van hun kinderen. Vaak onbewust richten basisschoolleraren, pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en artsen in de jeugdgezondheidszorg zich tijdens gesprekken of hulpvragen op de moeders.  "Moeders blijven het aanspreekpunt voor professionals, terwijl het goed is voor de ontwikkeling van een kind als beide ouders betrokken zijn," zegt Karin. In de handleiding 'Hoe betrek je als organisatie ook mannelijke opvoeders?' geeft Sardes tips hoe dat beter kan. "We hopen dat er meer bewustzijn komt bij professionals", stelt adviseur Karin Hoogeveen.

Lees het artikel 'Vaders buitengesloten bij zorg voor kind' in het AD.

Luister het interview met Karin Hoogeveen op Radio 1 hier terug.

Ook in ander media is er aandacht voor vaderbetrokkenheid:

Lees een artikel op KinderopvangTotaal

En ook internationaal is er aandacht voor de handreiking.


Mannen en opvoeding

Vooral mannelijke opvoeders worden nogal eens vergeten in de communicatie over de opvoeding en het kind.  Dat gaat meestal niet bewust. Ook in Nederland zijn het nog steeds vaak moeders die door instanties als eerstverantwoordelijke voor de verzorging en opvoeding van jonge kinderen worden gezien. Veel vaders voelen zich daardoor niet gelijkwaardig behandeld. Daarom heeft Sardes aan een grootschalig project gewerkt ten behoeve van het versterken van de rol van álle opvoeders. Hierbij ligt de nadruk op alle betrokkenen die voor een kind van belang kunnen zijn: moeders, vaders, oma’s, opa’s, vrienden, enzovoort. Het project werd gesubsidieerd door de directie Emancipatie van het Ministerie van OCW.

 

Handreiking vaderbetrokkenheid

Om organisaties bewust te maken van de rol van de vader hebben we een handreiking gemaakt. Hij bevat achtergrondinformatie en veel praktische tips en voorbeelden.

Download hier de webversie.
Download hier de pintversie.

Platform Zorgend Ouderschap

Om de rol van alle opvoeders te versterken hebben we het Platform Zorgend Ouderschap opgericht. Hieraan nemen vertegenwoordigers van overkoepelende organisaties voor kinderen van 0 tot 6 jaar deel. Samen met het Platform initiëren we activiteiten die bijdragen aan het betrekken van de hele omgeving van een kind.

Meedoen? Dat kan door een mail te sturen aan Karin Hoogeveen.

Het ZO! magazine is vier keer verschenen:

ZO! magazine nummer 4 - december 2017

ZO! magazine nummer 3 - september 2017

ZO! magazine nummer 2 - juni 2017

ZO! magazine nummer 1 - maart 2017

 

Meer weten?