Zomerscholen: ‘een monsterklus’

16 maart 2021

Het opzetten van zomerscholen is voor velen een monsterklus. Want welke docent heeft er nog zin om na een bizar coronaschooljaar in zijn vakantie les te geven? En werken zomerscholen überhaupt? Verslaggever Ivo Laan ging in opdracht van het Noordhollands Dagblad op onderzoek uit. 

 

Vakdocenten inzetten

Na zo’n zwaar jaar, willen scholen hun eigen personeel liever niet nog meer belasten. Heel begrijpelijk. Gelukkig heeft onderwijsadviseur Karin Hoogeveen van Sardes hier een suggestie voor. “Vakdocenten voor sport en beweging en kunst en cultuur kunnen lesgeven op de zomerschool. Dat zijn bevoegde leraren. Tijdens de schoolsluiting zijn hun lessen vaak niet doorgegaan, dus hebben zij misschien meer ruimte om tijdens de schoolvakanties ingezet te worden.”

 

VO-zomerscholen effectief

Naar de effecten van zomerscholen op leerlingenniveau is nog maar weinig betrouwbaar onderzoek gedaan. Zeker in het basisonderwijs. Bovendien verschillen de bestaande zomerscholen in het basisonderwijs enorm in doelstellingen, duur en intensiteit. “Dat maakt het lastig om uitspraken te doen over rendement. Naar zomerscholen in het voortgezet onderwijs is wél onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat het wel degelijk effectief kan zijn. Zeker als leerlingen die dreigen te blijven zitten gericht gaan werken aan één of twee vakken”, aldus Hoogeveen. 

 

Lees het hele artikel van Ivo Laan.