Landelijke conferentie primair onderwijs

15 november 2019

De kunst van flexibel sturen

 

Onderwijs draait om interactie tussen leerkracht en leerling. Waardevolle interactie, waarvan de randvoorwaarden van groot belang zijn en constant veranderen. Als schoolleiding en -bestuur ben je verantwoordelijk voor deze randvoorwaarden. Dit vraagt visie en flexibiliteit. Een uitdagende combinatie. Je zet met elkaar een stip op de horizon en je moet tegelijkertijd adequaat inspelen op de snel veranderende omgeving. Hoe reageer je op ‘wicked problems’ waar (nog) geen pasklaar antwoord op is? Hoe houd je ondertussen je doel voor ogen? Immers… ‘Life is what happens while you are making plans’.

Er is steeds meer ruimte om beleid te maken en daarmee nemen verantwoordelijkheden van schoolleiders en -besturen toe. Groei van schoolbesturen is onvermijdelijk, zowel in omvang als in professionaliteit. Naast personeelsbeleid, kwaliteit en huisvesting komen belangrijke thema’s als een gezonde bedrijfsvoering, verantwoord omgaan met middelen en het tekort aan leerkrachten dagelijks aan de orde. Het is duidelijk. Deze tijd vraagt nogal wat bestuurlijke competenties.

 

Wat u kunt verwachten

Flexibel sturing geven aan onderwijs is een kunst. Op deze kunst gaan we in tijdens de landelijke conferentie primair onderwijs op 15 november in Antropia (Zeist). We agenderen dilemma’s rond management, leiderschap en samenwerking. Vragen die aan de orde komen zijn: hoe vertaal je een strategische koers naar concrete, richtinggevende schoolplannen? Hoe creëer je een cultuur waarin je samen aanstuurt op wat je daadwerkelijk wilt terugzien in de praktijk; in die waardevolle interactie tussen leerkracht en leerling? Hoe balanceer je tussen regie voeren en ruimte geven? Wat vraagt dat van jouw persoonlijke vaardigheden als schoolleider en -bestuur? We bieden geen pasklare antwoorden. Wel verrijking en verfrissing.

Op het programma staan sprekers als Wouter ’t Hart (organisatieadviseur en schrijver van de bestseller Verdraaide organisaties, terug naar de bedoeling en Anders vasthouden, 9 sleutels voor het werken vanuit de bedoeling), Sietske Waslander (hoogleraar Sociologie aan TIAS School for Business and Society en lid Onderwijsraad) en Kessels & Smit The Learning Company.    

Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Wilt u op de hoogte blijven? Stuur dan een e-mail naar secretariaat@sardes.nl

 

Noteert u de landelijke conferentie primair onderwijs alvast in uw agenda? 
We zien u graag.

 

Datum:     vrijdag 15 november 2019 van 9 tot 17 uur
Locatie     Antropia, Zeist