Sardes-Leespluim

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar).

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. De Sardes-Leespluim dient ter inspiratie van professionals die met jonge kinderen werken in de kinderopvang en het kleuteronderwijs. Om de Leespluim breed in te kunnen zetten in de praktijk van kinderopvang, VVE en onderbouw basisonderwijs worden bij de bekroonde boeken activiteiten uitgewerkt door een Sardes-expert. De eerste Leespluim werd voor het eerst uitgereikt in september 1984, op initiatief van het tijdschrift Bobo. Vanaf 2018 is de Leespluim ondergebracht bij Sardes.

De Leespluimjury

Een onafhankelijke jury houdt bij de beoordeling rekening met de inzetbaarheid van de boeken met groepen jonge kinderen. Deze jury bestaat uit Andrea Visser als voorzitter (lerarenopleider, Marnix Academie Utrecht), Trude van Waarden als schrijfster van de juryrapporten, Irma Land (Leesbevordering/Edutainment), Judith Hessels (OBA Amsterdam), Karin Vaessen (Sardes), Lia Reedijk (De Utrechtse Kinderboekwinkel) en Marijke Bos (Stichting Lezen/Boekstart). De jury streeft ernaar om op basis van vastgestelde beoordelingscriteria een verantwoorde keus te maken uit het brede aanbod van (prenten)boeken dat in Nederland en Vlaanderen wordt uitgegeven.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je elke maand als eerste op de hoogte zijn van de winnaar van de felbegeerde Leespluim? Meld je dan aan via onderstaande button en ontvang deze exclusieve updates rechtstreeks in je mailbox!

Aanmelden Leespluim opent in nieuw tabblad

De Leespluim-winnaar van deze maand is…

Mopperkont

Jim heeft een heel slechte dag. Hij is mopperig. Gewoon, zomaar. Zijn vele dierenvrienden snappen er niets van. Het is immers een prachtige dag, maar niet voor Jim. Hij nergens zin in, geen zin om te zingen of te slingeren met de apen. Geen zin om te flaneren met de pauwen. Alle dieren reiken hem ideeën aan om vrolijk te worden maar het bereikt Jim niet.

In expressieve illustraties wordt treffend de gemoedstoestand van Jim weergegeven. Ook de emoties van de dieren die hem bemoedigend toespreken zijn goed te herkennen. Leuk om na te spelen met een groepje peuters of kleuters. Of om over door te praten en ervaringen uit te wisselen over mopperige momenten. De ontknoping van dit grappige verhaal moet groot en klein aanspreken: het is best lekker om eens mopperig te zijn.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Leespluim archief

Nieuwsgierig naar voorgaande Leespluimen? Kijk dan bij de overzichten hieronder. En volg ons op Facebook of Instagram. om geen Leespluim te missen.