Sardes-Leespluim

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. De Sardes-Leespluim dient ter inspiratie van professionals die met jonge kinderen werken in de kinderopvang en het kleuteronderwijs. Een onafhankelijke jury houdt bij de beoordeling rekening met de inzetbaarheid van de boeken met groepen jonge kinderen. Om de Leespluim breed in te kunnen zetten in de praktijk van kinderopvang, VVE en onderbouw basisonderwijs worden bij de bekroonde boeken activiteiten uitgewerkt door een Sardes-expert.

De eerste Leespluim werd voor het eerst uitgereikt in september 1984, op initiatief van het tijdschrift Bobo. Vanaf 2018 is de Leespluim ondergebracht bij Sardes.

 

De Leespluimjury

De jury bestaat uit Agnes van Hoesel (KinderMAATwerk), Anja de Rek, Irma Land (Leesbevordering/Edutainment), Judith Hessels (OBA Amsterdam), Kees Broekhof (Sardes), Lia Reedijk (De Utrechtse Kinderboekwinkel), Marijke Bos (Stichting Lezen/Boekstart), Trude van Waarden en Andrea Visser (lerarenopleider, Marnix Academie Utrecht).

De jury streeft ernaar om op basis van vastgestelde beoordelingscriteria een verantwoorde keus te maken uit het brede aanbod van (prenten)boeken dat in Nederland en Vlaanderen wordt uitgegeven.

 Beoordelingscriteria

12 gouden tips voor het voorlezen in de kinderopvang