Sinds 2011 werkt Paulien bij Sardes als senior onderzoeker / adviseur. Zij stuurt projecten aan op de thema’s voor- en vroegschoolse educatie, onderwijsachterstandenbeleid, nieuwkomersonderwijs en kwaliteit kinderopvang.
Paulien Muller werkt sinds januari 2011 bij Sardes waar zij onderzoek doet op de verschillende terreinen waarop Sardes actief is, met name op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie en professionalisering in de kinderopvang. Momenteel is zij werkzaam in verschillende trajecten voor gemeenten op de thema’s resultaatafspraken, vve-kwaliteit, oab-beleid en nieuwkomersbeleid. Tevens is zij betrokken bij onderzoeken op het gebied van nieuwkomersonderwijs in opdracht van het Ministerie van OCW.
Paulien heeft het projectteam vve-audits opgezet dat locatiebezoeken uitvoert op scholen, ikc’s en kinderopvanglocaties, in opdracht van gemeenten. Zij was en is projectleider bij verschillende VVE-kwaliteitsonderzoeken voor kinderopvangorganisaties, schoolbesturen en gemeenten. Zij maakt deel uit van het kernteam van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) in opdracht van het Ministerie van SZW.
Naast haar werk bij Sardes werkt Paulien een dag in de week op een basisschool in Kanaleneiland (Utrecht). Paulien studeerde Algemene Sociale Wetenschappen (ASW), specialisatie Cultuurvergelijking, Migratie en Minderheden, aan de Universiteit Utrecht (cum laude) en voltooide de Pabo (cum laude). Zij promoveerde aan het Mensenrechteninstituut van de Universiteit Utrecht. Zij werkte als onderzoeker voor onder andere het European Research Centre on Migration and Ethnic Relations (ERCOMER), Pharos (kenniscentrum vluchtelingen en gezondheid) en het Sociaal Cultureel Planbureau.
Een hoogwaardig kwalitatief aanbod in de voor- en vroegschoolse periode vergroot de ontwikkelingskansen van kinderen blijvend. Sardes verbindt wetenschappelijke inzichten aan beleid en praktijk.
Op 11 oktober 2023 is de tijdelijke Wet Tijdelijke Nieuwkomersvoorzieningen, de ‘Wet TNV,’ in het onderwijs ingegaan. De Wet TNV biedt in noodsituaties ruimte aan scholen en gemeenten om het nieuwkomersonderwijs anders te organiseren. Dit is het eerste tussenrapport, de nulmeting, van de evaluatie van deze wet.
Lees nu het tweede rapport over de situatie van Oekraïense kinderen in het Nederlandse basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het onderzoek bevat ook een evaluatie van de Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen (Wet TOV).
De toestroom van Oekraïense kinderen en jongeren stelt het Nederlandse onderwijs voor grote uitdagingen. De Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen biedt schoolbesturen ruimte om het onderwijs in aangepaste vorm in te richten. Deze rapportage geeft een eerste inzicht in de situatie rondom het onderwijs aan Oekraïense leerlingen.
Sardes bestaat uit een groep enthousiaste professionals die vanuit verschillende disciplines en achtergronden willen bijdragen aan verbetering van onderwijs, opvang en zorg.