Klik hier voor de online versie
Juni 2015
Nieuwsbrief
21ste-eeuwse vaardigheden
logo van Sardes
decoratie pijl voor titel Welkom
21ste-eeuwse vaardigheden, je kunt er niet meer omheen lijkt het wel. Wat zijn het, waarom zijn ze belangrijk, wat is er nieuw aan en vooral: hoe werk je eraan? Sardes bracht onlangs een Special uit over dit onderwerp. We willen graag een brug slaan tussen theorie en praktijk en tussen beleid en praktijk. In deze nieuwsbrief leest u er meer over.

Ik wens u veel leesplezier, Herman van Holt
Welkom
decoratie pijl voor titel Project uitgelicht
Leerkrachtvaardigheden in de 21ste eeuw
"De vaardigheden die een leerling echt nodig heeft en waar de maatschappij van de 21e eeuw inmiddels naar verlangt, gaan veel verder dan smalle cognitieve kennis-elementen. Onze scholen moeten een breder pakket aanbieden, brede ontwikkeling. En dan niet aanbieden in de zin van ‘mond open dan stop ik het erin’, maar samen actief construeren”, aldus schoolbestuur INOS uit Breda. Deze ambitie vraagt niet alleen wat van leerlingen, maar vereist ook specifieke vaardigheden van leerkrachten. Sardes ondersteunt het schoolbestuur, de scholen en de leerkrachten om dit te oefenen.
Lees meer >
Project uitgelicht
decoratie pijl voor titel Expertise uitgelicht
Creativiteit hoe doe je dat?
Bij creativiteit denken we al snel aan dat ene knutseluurtje op de vrijdagmiddag. Dat is jammer, want waarom zou je niet op een creatieve manier rekenopgaven kunnen oplossen? Of de creativiteit van leerlingen kunnen stimuleren door middel van techniek of Engels? Sardes geeft trainingen, workshops en advies over de manier waarop professionals de creativiteit van kinderen verder kunnen ontwikkelen.
Download artikel >
Expertise uitgelicht
decoratie pijl voor titel Collega uitgelicht
“Als kinderen in een flow raken of vragen of ze langer mogen blijven, dan weet je dat er iets bijzonders gebeurt. Een project waarin we met leerlingen wat onderzoeken of ontwerpen doen we misschien niet zo vaak. Het vraagt extra inspanningen van de leerkracht, er zijn allerlei haken en ogen en er is ook nog het programma. Ik weet het. Toch zijn het vaak de speciale projecten die kinderen nieuwe dingen over zichzelf laten ontdekken en die de leerkrachten verrassen over de talenten van de kinderen”, aldus Frank Studulski, senior adviseur bij Sardes.
Lees meer >
Collega uitgelicht
decoratie pijl voor titel Kort nieuws
Nieuwe Sardes-special
Recent verscheen een Sardes Special over 21ste-eeuwse vaardigheden, met korte en heldere artikelen over wat deze vaardigheden inhouden, waar de belangstelling ervoor vandaan komt en op welke manier het onderwijs werkt aan deze vaardigheden.Heeft u uw OAB op orde?
Het onderwijsachterstandenbeleid (OAB) van de periode 2010–2015 loopt ten einde. De nieuwe OAB-periode staat voor de deur. Sardes helpt gemeenten met passende dienstverlening om de huidige OAB-periode goed af te sluiten, de resultaten ervan te borgen en door te trekken naar de volgende OAB-periode. Klik hier voor meer informatie.   VVE-certificering in ROC's

Werkt u bij een ROC en wilt u uw studenten PW, OA en SAW certificeren voor vve? Vversterk in de Opleiding biedt alles wat er voor een goed vve-aanbod in de opleiding nodig is.
Kort nieuws
decoratie pijl voor titel Agenda
14 september 2015
Passend Onderwijs - een jaar wijzer (regio Noord)

15 september 2015
Passend Onderwijs - een jaar wijzer (regio Zuid)

22 september 2015
Masterclass IKC (2e dag op 8 oktober)

7 oktober 2015
Masterclass Beleid voor een complexe samenleving

24 oktober 2015
Conferentie VHJK : Gevraagd: Professional van de toekomst - de care teacher m/v

Diverse data
TINK-trainersopleiding voor interne trainers

Agenda

Sardes is een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs, opvang en opvoeding. Wij willen de ontwikkelings­kansen van kinderen, jongeren en volwassenen vergroten. Sardes heeft geen winstoogmerk: wij investeren in innoverende onderwijsprojecten.

logo van Sardes
foto van een vrouw met een kind
leeg plaatje
Sardes
Postbus 2357
3500 GJ  Utrecht

(030) 232 62 00   symbool van telefoon
secretariaat@sardes.nl   symbool van e-mail
www.sardes.nl   symbool van internet
@SardesUtrecht   symbool van twitter
facebook.com/sardesBV   symbool van facebook
logo van cedeo-erkenning

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden met Sardes heeft samengewerkt of interesse heeft getoond in ons werk. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief aan u doorgestuurd en wilt u deze vaker ontvangen? Dan kunt u zich hier aanmelden.