Leerlingen die vanwege een taalachterstand onder hun niveau scoren, zijn gebaat bij een extra jaar intensief taalonderwijs. Zodat ze daarna op hun eigen niveau kunnen functioneren. Dit noemen we een schakelklas. Uit landelijk onderzoek blijkt dat schakelklassen een effectieve manier zijn om leerlingen met ‘latent talent’ verder te brengen.
Leerpotentieel benutten
Het onderwijsachterstandenbeleid is breder dan de leeftijdscategorie 2- tot 6-jarigen. Ook gedurende de schoolse periode moet vaak nog stevig geïnvesteerd worden in het bestrijden van onderwijsachterstanden. Schakelklassen maken daarom deel uit van het onderwijsachterstandenbeleid in het basisonderwijs. Met behulp van de schakelklas wordt het leerpotentieel van leerlingen, vaak met een andere thuistaal of een weinig stimulerende taalomgeving, benut. Dit maakt dat schakelklassen een belangrijk instrument vormen om de (dreigende) taalachterstand tegen te gaan.
Sardes ondersteunt gemeenten bij het maken van keuzes rond de aanpak, het programma, de organisatie, de financiering en de monitoring van schakelklassen in samenwerking met scholen. Klik op de knop om ons aanbod te bekijken.
Advies over de inrichting
De manier waarop schakelklassen georganiseerd zijn en gesubsidieerd worden, varieert. Er zijn bovenschoolse schakelklassen en schakelklassen voor één school, ze zijn er in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Wat past het best en levert het meeste op? Sardes ondersteunt bij het maken van keuzes die goed passen bij de lokale situatie en geeft advies over een effectieve inrichting van schakelklassen, zowel organisatorisch als inhoudelijk.
Zicht op de opbrengsten
Gemeenten willen graag weten wat de subsidie voor de schakelklas oplevert. In lokale monitors onderzoeken we welke resultaten behaald worden, ook op leerlingniveau. Vervolgens bespreken we samen met de scholen en de gemeente hoe een verdere kwaliteitsverbetering bereikt kan worden. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot een aanscherping van het subsidiekader.
Begeleiden en coachen in de klas
In de klas begeleiden en coachen we leerkrachten, intern begeleiders en onderwijsassistenten met als doel een optimale aanpak in de schakelklas. We organiseren scholingstrajecten voor teams en individuele leerkrachten en we begeleiden lokale netwerkbijeenkomsten.
Schakelklassen, zomer-/ weekendscholen en onderwijstijdverlenging in het basisonderwijs
Deze handreiking voor gemeenten biedt een overzicht van verschillende vormen van schakelklassen en onderwijstijdverlenging, zoals zomerscholen, weekendscholen en een verlengde schooldag.
Schakelklassen, zomerscholen en onderwijstijdverlenging een inventariserend onderzoek onder gemeenten en scholen
Deze rapportage gaat over het onderzoek naar schakelklassen, zomerscholen en andere vormen van onderwijstijdverlenging, dat Sardes in opdracht van het Ministerie van OCW
uitvoerde.
Daar zijn wij blij mee! Hieronder kun je je gemakkelijk aanmelden. Vul ook jouw interesses in. Dan zorgen wij ervoor dat het nieuws nog beter aansluit.