Winnaars Leespluim 2024

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). Dit zijn de winnaars van 2024.

Februari

Mopperkont

Jim heeft een heel slechte dag. Hij is mopperig. Gewoon, zomaar. Zijn vele dierenvrienden snappen er niets van. Het is immers een prachtige dag, maar niet voor Jim. Hij nergens zin in, geen zin om te zingen of te slingeren met de apen. Geen zin om te flaneren met de pauwen. Alle dieren reiken hem ideeën aan om vrolijk te worden maar het bereikt Jim niet.

In expressieve illustraties wordt treffend de gemoedstoestand van Jim weergegeven. Ook de emoties van de dieren die hem bemoedigend toespreken zijn goed te herkennen. Leuk om na te spelen met een groepje peuters of kleuters. Of om over door te praten en ervaringen uit te wisselen over mopperige momenten. De ontknoping van dit grappige verhaal moet groot en klein aanspreken: het is best lekker om eens mopperig te zijn.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Januari

Komt een giraf bij de dokter

Op het omslag zit een groepje zielige dieren in de wachtkamer van dokter Kip. De eerste patiënt is meneer Vos, die uitgebreid vertelt hoe zijn staart tussen de deur is gekomen. De volgende patiënt is meneer Beer, die te veel taart gegeten heeft en daardoor een rommelende maag heeft. Mevrouw Giraf heeft vreselijke nekpijn na een ritje in haar cabrio en het eten van een ijsje. En dan is de wachtkamer leeg en kan dokter Kip naar huis waar meneer Haan wacht met het eten.

Deze grappige korte verhaaltjes zijn weergegeven in kleine stripachtige tekeningen die de situatie humoristisch uitvergroten. Een boek met humor dat ook nog kan zorgen voor minder angst voor de dokter. Een fijn boek om mee te werken rond thema gezondheid.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Mis niets!

Wil je elke maand als eerste op de hoogte zijn van de winnaar van de felbegeerde Leespluim? Meld je dan aan via onderstaande button en ontvang deze exclusieve updates rechtstreeks in je mailbox!

Aanmelden Leespluim opent in nieuw tabblad

Leespluim archief

Nieuwsgierig naar voorgaande Leespluimen? Kijk dan bij de overzichten hieronder. En volg ons op Facebook of Instagram. om geen Leespluim te missen.