Sardes en Universiteit Utrecht werken samen met een Utrechtse basisschool aan een vernieuwende aanpak om meertalige ouders te betrekken bij het leesonderwijs. Dat doen ze in het project Preteaching Begrijpend Lezen door Meertalige Ouders. De thuistalen van ouders worden hierbij gezien als kracht in plaats van een belemmering.
Vanuit onderzoek naar meertalige ontwikkeling blijkt dat alle talen kunnen bijdragen aan kennisvorming. Dit vraagt om een meertalige benadering in het onderwijs, waarin de talige en culturele kennis van leerlingen wordt benut. Met dit gegeven als uitgangspunt, voeren ouders in dit project thuis, in hun eigen taal gesprekken met hun kinderen over teksten die op school worden behandeld. Deze gesprekken helpen kinderen om voorkennis op te bouwen, wat hun actieve deelname in de klas kan bevorderen. De verwachting is dat deze werkwijze de kennis van leerlingen vergroot en het educatief partnerschap tussen ouders en school versterkt (Popta et al., 2024).
Samen leren en uitproberen door middel van co-creatie
Tijdens zes bijeenkomsten bespraken meertalige ouders eerst het onderwerp van een tekst met elkaar. Daarna dachten ze samen na over hoe zij dit onderwerp met hun kind konden verkennen in een gesprek. Samen met de onderzoekers ontwikkelden zij praktische werkvormen daarvoor, zoals het bespreken van kernbegrippen ondersteund met video’s van het Jeugdjournaal of Klokhuis. Zij probeerden die thuis uit en deelden hun ervaringen met elkaar.
Door het co-design voelden deze ouders zich naar eigen zeggen meer gezien in het proces. Er was meer contact met hun kind, omdat ze met elkaar konden praten over wat hij of zij op school had geleerd. Door in hun eigen taal over schoolteksten te praten, ontstond volgens hen een betere verbinding tussen thuis en school. De voorlopige resultaten zijn positief: ouders en kinderen tonen meer betrokkenheid, leren samen nieuwe woorden en ouders voelen zich zekerder in hun rol.
Ook aan de slag?
Ben je als leerkracht of schoolleider benieuwd hoe deze aanpak ook op jouw school ingezet kan worden? We ontwikkelen op dit moment een praktische handreiking. Deze is vanaf december 2025 beschikbaar en geeft antwoord op vragen als:
- Welke laagdrempelige handvatten kun je aan ouders meegeven om in hun thuistaal gesprekken te voeren over de onderwerpen van schoolteksten?
- Hoe kun je als school samen met ouders op zoek naar mogelijkheden om vorm te geven aan educatief partnerschap?
Voor vragen over het onderzoek of de handreiking kun je een mail sturen naar: f.hoobroeckx@sardes.nl.