Sardes begeleidt verkenning 10-14 onderwijs van PCPO Capelle-Krimpen en het Comenius College

11 november 2021

Het schoolbestuur van negen protestants-christelijke basisscholen in Capelle en Krimpen aan den IJssel en de algemene directie van het Comenius College onderzoeken, onder begeleiding van Sardes, of 10-14 onderwijs mogelijk is. “Leerlingen die te maken hebben met een sociaal-economische achterstandssituatie, hebben in corona-tijd vertraging opgelopen. 10-14 onderwijs kan de kansengelijkheid bevorderen”, aldus Arjan Dorst, bestuurder van Stichting PCPO Capelle-Krimpen.

Tienercollege

10-14 onderwijs betekent dat leerlingen tussen de 10 en de 14 jaar in een doorlopende leerlijn begeleid worden naar de overstap naar het voortgezet onderwijs. Dit wordt ook wel een ‘tienercollege’ genoemd. De leerlingen die dit onderwijs volgen mogen de keuze voor een type vervolgonderwijs (vmbo, havo of vwo) tot twee jaar na afronding van de basisschool uitstellen. Ook wordt er gedifferentieerd met de lesstof zodat zij op hun eigen niveau kunnen leren. “Met 10-14 onderwijs kunnen we de kloof tussen de leerlingen uit milieus met voldoende mogelijkheden en rugdekking en milieus met minder mogelijkheden en rugdekking verkleinen”, aldus Eric Dekker, algemeen directeur van het Comenius College.

Onderzoeksrapport

De uitkomst van het onderzoek wordt naar verwachting in februari 2022 gepresenteerd. Mocht de aanbeveling zijn dat 10-14 onderwijs haalbaar en aantrekkelijk genoeg is, dan zal dit concept op zijn vroegst tijdens schooljaar 2022-2023 starten.

Meer weten over dit project?

Bekijk www.comenius.nl of www.stichtingpcpo.nl. Of stel een vraag aan Puk Witte, die de verkenning vanuit Sardes begeleidt.

Ariënsschool laat zich inspireren tijdens bijeenkomst over leesbevordering en taalontwikkeling

Leesbevordering binnen de jeugdgezondheidszorg: Lezen op Recept

Pabo-docenten houden van lezen, nu de studenten nog