Thuiszitters

Thuiszitters vormen een zeer complex vraagstuk voor onderwijs, jeugdhulp en zorg. Het vraagstuk loopt van 4-jarigen die niet op een school starten tot kwalificatie-plichtige jongeren die het onderwijs verlaten. Samenwerkingsverbanden en gemeenten trekken samen op en staan voor vragen over preventie, registratie, casusregie en voorzieningen.

Thuiszitters in beeld

Het aantal kinderen dat niet naar school gaat en thuiszit neemt toe. Net als het aantal kinderen met een vrijstelling van de leerplicht. Om hoeveel kinderen het gaat weten we niet. De formele definitie van thuiszitters brengt slechts een deel van de leerlingen in beeld. En voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 is het sowieso lastig om hen goed in beeld te krijgen. Scholen en samenwerkingsverbanden staan voor de opgave om te bepalen welke jongeren zij echt in beeld willen hebben en om samen met de gemeente verschillende databronnen bij elkaar te brengen.

Regievoering op complexe casuïstiek

Scholen worstelen zeer regelmatig met het opstellen van een plan van aanpak voor thuiszittende jongeren van wie de schooluitval intensief en langdurig is. Dat ze worstelen is begrijpelijk, want een situatie van thuiszitten is complex en scholen hebben beperkt tijd. Scholen zijn gebaat bij regievoering vanuit het samenwerkingsverband. Regievoering moet inhoudelijk worden uitgewerkt (wie gaan er samenwerken, in welke vorm wordt er samengewerkt, wat is precies de opdracht aan een regie-voerend orgaan?), maar vooral de vraag van zeggenschap is belangrijk. Regievoering staat of valt met mandaat om in te grijpen waar andere partijen niet komen tot een werkend plan van aanpak.

Voorzieningen voor thuiszittende jongeren

Veel samenwerkingsverbanden voeren het gesprek over het inrichten van kleinschalige, gespecialiseerde voorzieningen. Het realiseren van een dekkend netwerk is een blijvende uitdaging. Gemeenten en jeugdhulp zijn hierin vaak partners.

Op al deze vragen ondersteunt Sardes met projectleiderschap, programmamanagement en onderzoek. En waar nodig met scherpe vragen over in- en exclusie. Neem gerust contact op met onze adviseur.