Webinar ‘Thuiszittersproblematiek: wat gemeenten samen met het onderwijs kunnen doen’

16 juni 2025 - 15.30 - 17:00
Online

Op maandag 16 juni organiseert het Nationaal Programma Onderwijs van 15:30 tot 17:00 uur een webinar over de rol van gemeenten in thuiszittersproblematiek. Wat kan je als gemeenten samen met het onderwijs doen om verzuim en thuiszittersproblematiek tegen te gaan? Voor gemeenten is thuiszitten een belangrijk vraagstuk omdat verzuim en thuiszitten direct samenhangen met jeugdhulpgebruik en onderwijsachterstanden. Toch ervaren gemeenten dikwijls beperkte invloed op het vraagstuk, omdat veel verantwoordelijkheden bij het onderwijs liggen.

In dit webinar bespreken we de rol van gemeenten op drie niveaus: hoe kijk je naar verzuim en thuiszittersproblematiek en vanuit welk perspectief kan je samen optrekken met het onderwijs? Welke ondersteunende rol kan de JGZ en de leerplicht spelen en welke keuzes kunnen gemeenten op andere beleidsterreinen maken? En welke stappen hebben een aantal voorbeeld gemeenten gezet?

Het programma

Het webinar start met een lezing van Chaja Deen van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Zij neemt ons mee in een ander perspectief op verzuim: de ontwikkelingen rond ‘schoolaanwezigheid’. Door met elkaar de aandacht te richten op hoe iedereen kan bijdragen aan de aanwezigheid en betrokkenheid van leerlingen voorkom je schooluitval en versterk je een inclusief en kansrijk schoolklimaat. Het onderscheid tussen geoorloofd en ongeoorloofd verzuim wordt minder relevant als leerlingen, ouders, scholen en partners uit het sociaal domein met elkaar in gesprek zijn over wat wel werkt om de betrokkenheid bij school en leren te vergroten. En als zij met elkaar verzuim als signaal benutten om te duiden wat er aan de hand is.

Daarna gaan Lazlo van Donkelaar (Gedragswerk), Henrie Mastwijk (Ingrado) en Jennifer Roseval (jeugdarts, JGZ-Almere) met elkaar in gesprek over de beleidskeuzes die gemeenten kunnen maken. We staan stil bij gemeentelijke beleidsterreinen als j-gz, leerplicht en onderwijshuisvesting. Tot slot komen er enkele goede voorbeelden aan bod en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Aanmelden via NPO Onderwijs