Breng thuiszittende jongeren in beeld

29 mei 2024

Recent was het nog in het nieuws: het aantal thuiszittende leerplichtige jongeren is met een derde toegenomen. Het gaat om in totaal 13.707 jongeren in het schooljaar 2022-2023. Een jaar eerder was dit 10.240. Een zorgelijk feit, vinden zowel gemeenten als scholen.

Zicht krijgen op thuiszittende jongeren

Deze thuiszittende jongeren zijn vaak onvoldoende in beeld. Daarom werken wij samen met samenwerkingsverbanden en gemeenten toe naar een definitie en registratie die praktisch te realiseren is, bijdraagt aan de doelen en door de scholen gedragen wordt.

Verzuim terugdringen

Terugdringen begint met goed weten wat er speelt en grip op de getallen. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ga hierover met elkaar in gesprek. Zo ontstaat er helderheid en grip. Dé basis voor nog betere ideeën om thuiszitten te voorkomen.

Hulp nodig?

Willen jullie – onder andere in het kader van het wetsvoorstel ’terugdringen verzuim’ – ook het aantal thuiszittende jongeren in jullie samenwerkingsverband uniform registreren? Neem dan contact op met Dieneke de Ruiter.

Oproep aan onderwijsprofessionals: geef je mening over evidence-informed werken

LKK presenteert voor de vijfde keer bevindingen kwaliteit Nederlandse kinderopvang

Universiteit Leiden zoekt nieuwe bijzonder hoogleraar voor leerstoel ‘Gelijke ontwikkelings- en onderwijskansen voor kinderen en jongeren’ van Sardes – Stichting CAOP