Sardes Special 22 – De stem van ouders voor succesvolle samenwerking

Ouders en professionals hebben elkaar nodig om kinderen tot bloei te laten komen. Dat is inmiddels breed bekend. Maar hoe krijg je een goede band met alle ouders?

Niet alleen met die leuke moeder die altijd vrolijk is en voor iedereen klaar staat, maar ook met ouders van wie je de taal niet spreekt, ouders die een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte hebben of ouders met een heel andere achtergrond dan die van jou, bijvoorbeeld omdat ze gevlucht zijn uit hun eigen land. En vergeet de mannen niet, ook zij vinden hun kind belangrijk en willen graag betrokken worden.

In de Special ‘De stem van ouders voor succesvolle samenwerking’ laten we zien hoe je er als professional in de kinderopvang of het onderwijs voor kunt zorgen dat je alle ouders in beeld krijgt. Ook het voortgezet onderwijs en het mbo komen aan bod. ‘Leraren zijn passanten in het leven van kinderen en hun ouders’, zo schrijft een van de auteurs. Dat is zeker waar, maar iedereen herinnert zich nog wel een leraar of andere belangrijke persoon die het verschil kan maken, dus realiseer je hoe belangrijk je bent als passant.

We hebben deze Special samen met Ouders & Onderwijs gemaakt, want dat is bij uitstek de organisatie die de stem van de ouders laat horen. Diverse auteurs, onder andere van de Hogeschool Rotterdam, ITTA, Ouders & Onderwijs en Sardes, laten zien hoe belangrijk het is om naar ouders te luisteren, verwachtingen af te stemmen en hoe je dat kunt doen. De rode draad vormt het vergroten van kansen van kinderen en jongeren, de kern van het werk van Sardes.