Onderzoek toont aan dat ouderbetrokkenheid bijdraagt aan kansengelijkheid, in het bijzonder voor kinderen die opgroeien in een omgeving met minder sociaal, cultureel en financieel kapitaal, of een lage sociaaleconomische status. De gemeenten kunnen hier een rol in spelen. Gemeentelijke aandacht voor ouderbetrokkenheid draagt namelijk bij aan de realisatie van doelstellingen rondom gelijke kansen. Ook heeft het positieve invloed op de ontwikkeling van het kind en het verminderen van onderwijsachterstanden.
Middelen van het Rijk
Gemeenten ontvangen net als scholen middelen van het Rijk voor het bestrijden van onderwijsachterstanden. Zij zijn verantwoordelijk voor voor- en vroegschoolse educatie, vve, voor 2- tot 6-jarigen met een risico op onderwijsachterstand. Strategische inzet van deze middelen kan een positieve impact hebben op de ontwikkeling van kinderen en kansenongelijkheid verminderen. Ouderbetrokkenheid is daarbij een onmisbare schakel.
Hoe kunnen gemeenten bijdragen aan het versterken van ouderbetrokkenheid?
Gemeenten kunnen samen met partners ouderbetrokkenheid op verschillende manieren stimuleren. Een integrale aanpak, waarin ouderbeleid aansluit op beleidsterreinen als onderwijs, jeugdzorg en armoedebestrijding, vormt een goede basis. De gemeente verbindt hierin de verschillende partijen en faciliteert hun samenwerking. Ook is kennisdeling en deskundigheidsbevordering van professionals belangrijk, zodat zij optimaal kunnen samenwerken met ouders, met oog voor alle diversiteit in de groep. De gemeente faciliteert dit door bijvoorbeeld kennisplatforms te ondersteunen.
Deze voorbeelden illustreren strategieën voor gemeenten om ouderbetrokkenheid te stimuleren. De meest effectieve aanpak hangt echter af van de lokale context en de specifieke behoeften van ouders en kinderen in een gemeente.
Meer tips en inzichten
Voor meer praktische tips en inzicht in de aspecten van ouderbetrokkenheid in gemeentelijk beleid, verwijzen we je naar de meest recente factsheet voor gemeenten over ouderbetrokkenheid: