Sardes wint Europese prijs voor innovatief onderwijs

16 september 2021

Op donderdag 16 september lanceerde de Europese Commissie de eerste editie van de European Innovative Teaching Award. Een prijs voor scholen en/of organisaties die een innovatieve invulling hebben gegeven aan een specifiek onderwerp van de Europese onderwijsruimte. Sardes kwam in de categorie Early Childhood Education and Care met haar project MyRef als winnaar uit de bus.

Project MyRef

In het project MyRef (Multilingual early childhood education and care for young refugee children, 2016-2019) is er onder leiding van Jeroen Aarssen, in samenwerking met partners VBJK, OsloMet en Cambridge University, een inventarisatie gemaakt van de bestaande diensten, activiteiten en programma’s voor jonge kinderen uit vluchtelingen- en asielzoekersgezinnen in Nederland, België, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Deze internationale samenwerking is van grote meerwaarde, omdat alle landen met dezelfde doelgroep werken.

Dubbele laag

De uitkomsten van de inventarisatie zijn vertaald naar een trainingspakket voor professionals met waargebeurde scenario’s en praktische reflectievragen. “De dubbele laag in de trainingsmaterialen is erg sterk”, legt directeur Heleen Versteegen van Sardes uit. “Door gebruik te maken van de scenario’s kunnen beroepskrachten reflecteren op hun werksituatie en worden ze tegelijkertijd aan het denken gezet over hoe zij zelf zouden reageren.”

Mooie erkenning

Samen met Stichting Agora, Stichting LMC-VO en het Horizon College is Sardes de eerste die de nieuwe Europese prijs voor innovatief onderwijs in ontvangst mag nemen. “Een mooie erkenning”, aldus Versteegen.

Breng thuiszittende jongeren in beeld

Oproep aan onderwijsprofessionals: geef je mening over evidence-informed werken

LKK presenteert voor de vijfde keer bevindingen kwaliteit Nederlandse kinderopvang