Aan de slag met sociale cohesie in het voortgezet onderwijs

02 november 2021

Dit jaar wordt aan scholen expliciet gevraagd om aandacht te besteden aan sociale cohesie, in het kader van burgerschapsonderwijs.

Maar hoe versterk je de sociale cohesie in de klas? Om docenten, mentoren en schoolleiders in het voortgezet onderwijs bij dit thema te ondersteunen ontwikkelde Sardes, samen met Bureau Goudvisie, een spannende serious game waarmee je werkt aan bewustwording over en versterking van de sociale cohesie in de klas.

Van wetenschap naar praktijk

Deze serious game is gebaseerd op onderzoek van Erasmus University Rotterdam en Radboud University in samenwerking met Utrecht University of Applied Sciences in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda.

Serious game voor sociale cohesie in de klas

De serious game is speciaal ontwikkeld voor tweedejaars klassen in het voortgezet onderwijs, van vmbo tot vwo. Het zijn praktische handvatten, gebaseerd op het onderzoek ‘Sociale Cohesie in de klas’ van de Erasmus Universiteit en de Radboud Universiteit in samenwerking met de Hogeschool Utrecht.

Download de hulpmiddelen gratis

Spannende verhaallijn

Met de hulp van 36 leerlingen en 6 mentoren, van het Johan de Wit College in Den Haag en het Olympus College in Arnhem, werden de hulpmiddelen vormgegeven. Zo ontstond er een uitdagend spel, met een spannende verhaallijn. “Bij het datacentrum bij jullie om de hoek gaat het niet goed. Alarmen loeien. Iedereen is gevlucht. Ik ook. Het staat op ontploffen. We moeten dat datacentrum redden! En ik heb jullie daarbij nodig.”

 

Met deze videoboodschap start de serious game, waarin leerlingen opdrachten uitvoeren over onderwerpen als vertrouwen, helpen, pesten, tolerantie en vriendschap. Al spelenderwijs werken de leerlingen aan leerdoelen, zoals: samenwerken, besluiten nemen over wie wel en niet in de groep zit en keuzes maken tussen voordelen voor jezelf of voor het grotere geheel gaan.

Serious game en andere hulpmiddelen gratis beschikbaar

De serious game, een thermometer sociale cohesie en de handleiding zijn gratis te downloaden via de link hieronder. Wij zijn erg benieuwd wat u en uw klas van de thermometer en de serious game vinden. Daarom sturen wij u na het downloaden eenmalig een e-mail waarin we u om uw mening vragen.

Download de thermometer, de serious game, de printmaterialen en de handleiding

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Karin Hoogeveen.

Oproep aan onderwijsprofessionals: geef je mening over evidence-informed werken

LKK presenteert voor de vijfde keer bevindingen kwaliteit Nederlandse kinderopvang

Universiteit Leiden zoekt nieuwe bijzonder hoogleraar voor leerstoel ‘Gelijke ontwikkelings- en onderwijskansen voor kinderen en jongeren’ van Sardes – Stichting CAOP