Kansen op een goede start: Onderzoek naar het vergroten van onderwijskansen bij de start in het basisonderwijs

Er zijn zorgen over de deelname van doelgroepkinderen aan voorschoolse educatie en aan het basisonderwijs bij 4 jaar. Als zij voor het begin van de basisschool eenmaal onderwijsachterstanden hebben opgelopen ten opzichte van leeftijdgenoten uit beter gesitueerde gezinnen, zijn deze moeilijk in te halen op latere leeftijd. Sardes en SEO Economisch Onderzoek hebben daarom onderzoek gedaan naar het verbeteren van de kansen van jonge kinderen uit kwetsbare maatschappelijke groepen bij de start in het basisonderwijs.

Probleemstelling

Het onderzoek kan worden getypeerd als een toekomstgericht onderzoek met een kwantitatieve en kwalitatieve component. Het doel is om vooraf inzicht te krijgen in de mogelijke bedoelde én onbedoelde effecten en gevolgen van voorgestelde beleidsmaatregelen. Met dit ex ante onderzoek is geprobeerd de volgende probleemstelling te beantwoorden:

Wat zijn de meest kansrijke beleidsmaatregelen voor Nederland om de onderwijskansen van kinderen met (een risico op) een onderwijsachterstand te vergroten bij de start in het basisonderwijs?

Het onderzoek bestaat uit:

  • Een internationale literatuurstudie
  • Secundaire data-analyses
  • Een impact- en risicoanalyse van de beleidsmaatregelen met de inzet van tien verschillende panels

Resultaten

Er wordt niet geadviseerd om voorschoolse educatie verplicht te stellen voor doelgroeppeuters. Wel beveelt het rapport aan om al met 2 jaar te beginnen met voorschoolse educatie en de leerplicht te vervroegen naar 4 jaar. Toelichting op deze adviezen, en nog veel meer, is te lezen in het rapport.

Lees het hele onderzoek in de PDF hiernaast.

Lees het rapport