Op weg naar een kansrijk en inclusief kindcentrum

08 november 2023 - van 09:00 tot 16:30 uur
Spant! Dr. Abraham Kuyperlaan 3 in Bussum

In het hele land ontwikkelen zich steeds meer IKC’s. Het IKC biedt veel mogelijkheden, en tegelijkertijd ook uitdagingen. Professionals die starten met een IKC hebben vooral veel vragen. Waaronder: hoe geef je vorm aan een inclusief kindcentrum? Op die vraag krijg je antwoord tijdens het Kindcentrumcongres op woensdag 8 november. Op dit congres is een breed palet aan thema’s ondergebracht in deelsessies die naar keuze zijn te volgen. We lichten de deelsessies van Sardes hieronder toe.

Inclusieladders

Inclusie is een veelzijdig begrip en het gesprek erover wordt vaak sterk bepaald door individuele ervaringen, overtuigen en randvoorwaardelijke beperkingen. Om het gesprek over inclusief onderwijs meer handen en voeten te geven heeft Sardes zogenaamde inclusieladders ontwikkeld. Daarmee wordt het gesprek over inclusie gekaderd en teruggebracht naar drie aspecten van inclusie: de organisatie, de ontmoeting en een passend aanbod. Deze ladders kunnen ook binnen het IKC worden ingezet bij het formuleren van een integrale visie op inclusie. Tijdens de sessie gaat Puk Witte met je in gesprek over inclusie en ga je met de ladders aan de slag.

Ambitiebewust onderwijs

Het is niet altijd aan ze te zien, maar veel kinderen koesteren een onvermoede ambitie. Het gaat dan om iets wat ze diep in hun hart willen doen, maken, weten of voor elkaar willen krijgen. Deze ambities zijn vaak erg persoonlijk en daardoor soms verrassend authentiek. Ook al beginnen ze er niet altijd zelf over, kinderen vinden het meestal wel fijn om er met iemand over te praten. Froukje Hoobroeckx verkent in deze bijeenkomst het belang van ambitiebewust handelen in het werken met kinderen en geeft je een leidraad voor het voeren van Ambitiegesprekken met kinderen vanaf 9 jaar.

Inclusief boek

Het boek ‘Het Kindcentrum: integraal en inclusief?!’ van Frank Studulski komt op de congresdag uit.

Meer informatie en aanmelden

Het volledige programma, alle deelsessies en de aanmeldlink vind je op www.kindcentrumcongres.nl.

Deelnemen met korting

Via Sardes kun je gebruik maken van een speciale kortingscode voor dit evenement. Vul deze code in bij de aanmelding en krijg 30 euro korting. Code: SARDESKC23