Betrokken vaderschap heeft een positief effect op de ontwikkeling van het kind

04 augustus 2022

In de serie Daddy Issues legt AD het moderne vaderschap onder de loep. Hoe gelijkwaardig zijn beide ouders in onze moedercultuur?

Karin Hoogeveen, pedagoog en onderwijskundige bij onderzoeksbureau Sardes, deed in 2018 onderzoek naar vaderbetrokkenheid in de zorg, opvang en het onderwijs. Ongeveer 40 procent van de ondervraagde mannen gaf destijds zich niet betrokken te volgen bij de opvang of het onderwijs. ,,De zorgende rol van de vaders neemt toe, maar dat wordt nog niet altijd gezien”, zegt Hoogeveen.

Bij de opvang voelen vaders zich dikwijls niet gehoord. Betrokken vaderschap heeft een positief effect op de ontwikkeling van het kind. Het is dan belangrijk dat leraren en pedagogisch medewerkers meer aandacht besteden aan de vader. Dit zit hem vooral in de manier van communiceren, zegt Hoogeveen. Worden vaders ook uitgenodigd voor het gesprek op school op de opvang? Worden ze tijdens zo’n gesprek net zo veel aangesproken en aangekeken als de moeder?

Het volledige artikel in het AD lezen? Zie: ‘Ik weet alles van mijn zoon, waarom word ik als vader gezien als tweederangsouder?’ 

Ariënsschool laat zich inspireren tijdens bijeenkomst over leesbevordering en taalontwikkeling

Leesbevordering binnen de jeugdgezondheidszorg: Lezen op Recept

Pabo-docenten houden van lezen, nu de studenten nog