Taalgericht Vakonderwijs en de kracht van Collective Teacher Efficacy

14 mei 2025

Taalgericht vakonderwijs gaat ervan uit dat alle docenten in alle vakken hun lessen taalbewust inrichten. Iedere les biedt namelijk kansen voor taalontwikkeling binnen de rijke context van het vak. Dit werkt natuurlijk het beste als het hele team hieraan meewerkt.

De kracht van Collective Teacher Efficacy

Wanneer een team er collectief van overtuigd is dat door hun gezamenlijke inspanning de prestaties van leerlingen zullen verbeteren, noemen we dat Collective Teacher Efficacy (CTE). Dit fenomeen staat nummer 1 op de door Hattie in 2018 ge-update lijst met factoren die van invloed zijn op de prestaties van leerlingen. Het zou het doel moeten zijn van scholen die starten met TVO om deze ‘flow’ te ontwikkelen en in stand te houden.

Dit is dan ook waarover we graag over in gesprek gaan met de scholen waar we een traject Taalgericht Vakonderwijs uitvoeren. Wat kunnen de docenten, de schoolleiding en de teamcoaches doen, vanuit de eigen rol, om zo dicht mogelijk bij CTE uit te komen? En ook: wat kunnen wij als Sardes daarin voor hen betekenen?

TVO als vast onderdeel van didactisch handelen

Het wordt tijd dat TVO een rotsvaste plek in het didactisch handelen op VO-scholen krijgt en wij dragen hier graag aan bij, omdat het onze missie is om de onderwijskansen van leerlingen te vergroten door professionals te helpen een krachtige, taalstimulerende onderwijsaanpak te ontwikkelen. We blijven daarbij dichtbij de eigen praktijk van de docenten. Taalbewust lesgeven betekent namelijk niet dat elke docent een taaldocent moet worden. Het betekent wel dat je je bewust wordt van de taal binnen je eigen lessen en dat je leerlingen helpt deze beter te begrijpen en te verwerken.

Een inspirerend praktijkvoorbeeld

Benieuwd wat dit traject andere scholen heeft opgeleverd? Lees ‘Complimenten Onderwijsinspectie aan Yuverta Roermond voor aanpak taalgericht vakonderwijs’. Een quote uit het verhaal:

“Het grote verschil dat ik zie is dat de docenten zich door dit project steeds meer bewust zijn geworden van het belang van taal in hun lessen. Ze krijgen oog voor de taalproblemen waar leerlingen tegenaan lopen en ze weten wat ze kunnen doen om daaraan tegemoet te komen. Dat is echt een grote verandering. En ze zien het effect ervan in hun lessen: de leerlingen leren meer en zijn veel actiever betrokken bij de les”, aldus de projectleider, ontwikkelaar onderwijs en schoolopleider van Yuverta vmbo Roermond.

 

Co-design als brug tussen school en meertalige ouders 

Gemeenten aan zet voor ouderbetrokkenheid

De leesbevorderingsgids van Yuverta Roermond