Sardes-Leespluim

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar).

Wil je elke maand als eerste op de hoogte zijn van de Leespluim-winnaar?

De Leespluim-winnaar van deze maand is…

Hidde huilt

Oh, oh, wat een verdriet! De tranen springen van het stevige kartonnen omslag. Wat is er aan de hand? Hidde huilt. Hidde heeft een huildag. Hij huilt als papa naar zijn werk gaat, hij huilt als Petter over de pop heen rijdt in het kinderdagverblijf, hij huilt als papa hem te vroeg komt halen. Arme Hidde.

Met weinig woorden en veelzeggende illustraties worden de huildag van Hidde en de reacties van zijn omgeving in beeld gebracht. De emoties zijn goed af te lezen op de gezichten van de vriendjes op het dagverblijf, de juf en papa en mama. De stevige kartonnen uitvoering zorgt ervoor dat het boekje veel voorgelezen en besproken kan worden. Moeten jullie ook wel eens huilen zonder dat je weet waarom?

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Over de Sardes-Leespluim

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. De Sardes-Leespluim dient ter inspiratie van professionals die met jonge kinderen werken in de kinderopvang en het kleuteronderwijs. Om de Leespluim breed in te kunnen zetten in de praktijk van kinderopvang, VVE en onderbouw basisonderwijs worden bij de bekroonde boeken activiteiten uitgewerkt door een Sardes-expert. De eerste Leespluim werd voor het eerst uitgereikt in september 1984, op initiatief van het tijdschrift Bobo. Vanaf 2018 is de Leespluim ondergebracht bij Sardes.

De Leespluimjury

Een onafhankelijke jury houdt bij de beoordeling rekening met de inzetbaarheid van de boeken met groepen jonge kinderen. Deze jury bestaat uit Andrea Visser als voorzitter (lerarenopleider, Marnix Academie Utrecht), Trude van Waarden als schrijfster van de juryrapporten, Irma Land (Leesbevordering/Edutainment), Judith Hessels (OBA Amsterdam), Karin Vaessen (Sardes), Lia Reedijk (De Utrechtse Kinderboekwinkel) en Marijke Bos (Stichting Lezen/Boekstart). De jury streeft ernaar om op basis van vastgestelde beoordelingscriteria een verantwoorde keus te maken uit het brede aanbod van (prenten)boeken dat in Nederland en Vlaanderen wordt uitgegeven.

Leespluim archief

Nieuwsgierig naar voorgaande Leespluimen? Kijk dan bij de overzichten hieronder. En volg ons op Facebook of Instagram. om geen Leespluim te missen.