De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). Dit zijn de winnaars van 2022.
De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). Dit zijn de winnaars van 2022.
December
Barnabus is half muis half olifant. Hij woont in een geheim lab diep onder de grond onder de dierenwinkel Perfecte Maatjes. Deze perfecte maatjes worden in het lab gemaakt, maar er zijn ook minder perfecte maatjes. Die zijn apart gezet in een deel van het lab dat Mislukte Projecten heet. Een van deze mislukte projecten is Barnabus.
‘Project Barnabus’ is ook voor de oudere doelgroep lang bruikbaar. Het is een origineel, verrassend toegankelijk verhaal over mogen zijn wie je bent, waarin veel emoties zichtbaar en voelbaar worden. Met thema’s en onderwerpen als samenwerken, je bent goed zoals je bent, doorzettingsvermogen, niet bij de pakken neerzitten, actie ondernemen, vriendschap en saamhorigheid kun je over dit verhaal lang doorpraten. Vind je jezelf perfect? En wat is perfect?
November
Boe boe, daar is Koe’ nodigt kinderen uit om samen al die geluiden van de verschillende dieren te maken. Lekker hard natuurlijk! Op de stevige pagina’s is nog veel meer te zien om te benoemen en over te vertellen. Er groeien bloemen en graan, er liggen appels bij Varken. Het vilt is om te voelen en ook de kleuren zijn voelbaar door de foliedruk. Een mooi uitgevoerd, zeer bruikbaar boekje dat kinderen zal aanspreken.
Maakt een spin geluid? Nee, die kriebelt natuurlijk. Bij Varken piept er een muisje tevoorschijn en bij Koe een vogeltje dat tjilpt. De verrassing zit op de laatste pagina. Achter het roze viltje zit een spiegeltje verborgen. En dat vraagt: wat zeg Jij?
Oktober
Een verrassing is toch spannend en nieuwsgierigmakend? Niet voor August de Vos. Hij wacht op Suusje Eekhoorn, die hem komt ophalen om iets leuks te gaan doen – en het is een verrassing. August maakt zich nu al zorgen en zit wat terneergeslagen op een boomstronk. Stel je voor dat ze met iets heel groots en engs langskomt, of iets vreselijk wilds wil doen, of hem meeneemt naar iets heel druks?
Tegen de achtergrond van tegengestelde karakters komen thema’s als vriendschap, rekening houden met elkaar, het overwinnen van angsten, accepteren en niet oordelen op een humoristische manier langs. Een verhaal waar veel kinderen zich in kunnen herkennen en over kunnen vertellen.
September
Een spannend, verrassend en ontroerend verhaal, rijk van taal, met tot de verbeelding sprekende illustraties die doen denken aan illustraties uit Russische sprookjes.
Een verhaal over doorzettingsvermogen, vriendschap en zorgen voor elkaar. Kinderen kunnen de avonturen verzinnen die de prins en de prinses onderweg beleven en die in het boek slechts kort verbeeld en benoemd zijn. Allemaal inspiratie voor nieuwe sprookjesverhalen met de kleine houten robot en de boomstam prinses als hoofdpersonen.
Augustus
Pinguïn maakt in zijn bootje een lange reis naar het huis met de vuurtoren waar Beer woont. Hij gaat Beer zijn geheim vertellen, hij is verliefd op Beer.
In weinig woorden en sprekende beelden wordt duidelijk wat liefde is en dat liefde zich niets aantrekt van verschillen, afstand of geaardheid. De mimiek en lichaamstaal van Beer en Pinguïn, in sterke kleuren en een grafische inslag, vertellen het verhaal, de woorden ondersteunen en verrijken het. Een boek om ademloos van te genieten met oudere kleuters en grote mensen.
Juli
Let op: we tellen tot één en NIET verder’ is de intrigerende, bijna geheimzinnige mededeling op het omslag van dit telboek.
Het is een tel/zoekboek vol humor dat je op het verkeerde been zet. Ondertussen oefen je enkelvoud en meervoud, leer je eerst goed kijken voordat je antwoord geeft en heb je ontzettend veel plezier. Plezier voor zowel jongere als iets oudere kinderen.
Juni
Otis en zijn mama gaan verhuizen. Het boekomslag staat al vol met dozen en spullen die nog ingepakt moeten worden. Sam de kameleon, de beste vriend van Otis, moet natuurlijk ook mee. Maar opeens is Sam verdwenen.
Dit prentenboek geeft in tekst en tekeningen een invoelbaar inkijkje in alle drukte van een verhuizing en de gevoelens die dat met zich meebrengt. En tegelijkertijd is het een zoekboek. Sam is natuurlijk niet echt weg, hij is op iedere bladzijde in een andere kleur en op een andere plek te vinden.
Mei
Flapjesboeken en nieuwsgierige peutertjes, die horen bij elkaar! Om te zien wat er achter zit draaien ze iedere flap prompt om. In dit boekje zijn dat mama’s, bezig met van alles wat in een gezin nou eenmaal overal gedaan wordt.
Dit is een heerlijk boekje om met een peuter aan de praat te raken, taal- en spelprikkels genoeg! Een leuke, speelse benadering van al die verschillende mamarollen. Bij eerste lezing prettig verrassend en bij herhaald lezen een goed instrument voor het bespreken van alles wat moeders nog meer kunnen doen.
April
Amos Muis, de oude man in pyjama, gaat elke dag met bus 5 naar de dierentuin. Op een dag kan hij zijn bed niet uitkomen, hij heeft een zware verkoudheid. De dieren in de dierentuin beginnen zich zorgen te maken over Amos, waar blijft hij?
Dit ontroerende verhaal doet ouderwets aan maar straalt een en al rust en vriendelijkheid uit. De aandacht gaat naar de dieren, die in zachte kleuren realistisch, met veel aandacht voor detail en liefde zijn getekend. Die liefde straalt het verhaal ook uit: we zorgen voor elkaar.
Maart
Met de bladvullende illustraties in zachte en fellere kleuren komen we in een wonderlijke wereld terecht. In een subtropische sfeer volgen we het meisje met haar toekomstdromen. De tekst is verrassend en soepel geformuleerd. Je hóórt het kinderstemmetje dat maar doorbabbelt over later, als ze groot is.
Een spannend boek dat onbeperkte mogelijkheden biedt en toch weer landt in de realiteit. Het taalgebruik is beeldend en er is veel te bekijken en te bespreken voor wat oudere kleuters. Wat ga jij doen als je later groot bent?
Februari
Een verhaal over een lieve krokodil. Iedere peuter spitst direct de oren; een krokodil is toch een heel eng beest? Nee hoor, deze niet. Met een olijke blik wandelt hij over het omslag. Zelfs zijn scherpe, puntige tanden stralen een en al vriendelijkheid uit. Wat doet deze krokodil? Hij helpt dieren in nood.
Tegen een rustige achtergrond komen de dieren goed tot hun recht. Er zijn dan ook weinig woorden nodig, de bewegingen en mimiek spreken boekdelen. De beweeglijke muis, logge neushoorn, elegante impala en de schokkerige hyena. En wat een emoties zijn er te zien. Angst, opluchting, blijdschap, boosheid, schrik, verbazing en vast nog meer om over te praten en veel te bekijken.
Januari
Ben je ziek, Teckel Tom?’ is alweer het derde Teckel Tom-verhaal. De vraag die de titel stelt kan bevestigend beantwoord worden. Maar niet alleen Teckel Tom, ook Papa Pablo en Saar hebben buikpijn. Papa Pim, de enige die nog gezond is, heeft het heel druk. Hij moet de tafel afruimen, thee zetten, beschuiten smeren, limonade maken, het beddengoed verschonen, spuugemmertjes legen en nieuwe biscuitjes kopen.
Gelukkig is iedereen de volgende dag weer beter en kan papa Pim een beetje tot rust komen. Hij vindt dat hij nu ziek mag zijn en op de bank mag liggen. Ziek zijn is niet leuk, maar geen straf met een goeie verzorging. Hoe gaat dat bij jou thuis als je ziek bent?