Winnaars Leespluim 2023

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). Dit zijn de winnaars van 2023.

December

Het Kabouterboek

In dit uitgebreide kabouternaslagwerk zien we hoe kabouters kunnen leven van wat de mensenwereld niet meer nodig heeft of per ongeluk heeft laten vallen. Een babykabouter ligt in een bedje van een halve walnoot, fruitellapapiertjes zijn het behang, een oude handschoen is een heerlijk dekbed, een leeg luciferdoosje heeft wieltjes gekregen en is een autootje geworden, een paperclip, een dop en een stukje van een rietje worden muziekinstrumenten.

Het kabouterboek is geen voorleesboek maar kan thematisch ingezet worden bij tal van onderwerpen in kleine groepjes. Het is een informatief boek, mooi stevig uitgegeven, met veel grappige feitjes en er valt eindeloos veel te ontdekken.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

November

Vleertje Muis

De drie verhalen in dit dikke prentenboek met de avonturen van Vleertje Muis en zijn vrienden zullen oudere peuters en kleuters veel plezier geven. De slapstickachtige humor vinden ze vast reuze grappig: de uit elkaar vallende weegschaal, de muggenspread die Vleertje en Pad bedekt onder een kleverige laag, nadat jij hebt geholpen met kloppen en schudden. En dat ondersteund door illustraties in herfstachtige, warme kleuren, die door het uitvergroten van de situaties de pret nog aanschouwelijker maken.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Oktober

Frank en Bert

Frank en Bert zijn twee vrienden, echte vrienden. Frank houdt van winnen maar nog meer van zijn beste vriend. Een verhaal over vriendschap, gelijkwaardige vriendschap. Een ontroerend verhaal met een verrassend humoristisch einde. Wie is jouw beste vriend? Laat jij wel eens iemand winnen? Uit dit verhaal kunnen mooie gesprekken voortkomen.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

September

Vos & zoon

Er is veel te zien in dit kleurrijke prentenboek en er zijn veel grapjes verborgen in de tekeningen: de post wordt bezorgd door ooievaars, er staan boeken met titels als ‘Verenfeiten’ en ‘Pluimstaarten’ in de boekenkast, de muisjes zijn trouwe en creatieve helpers door het hele boek. ‘Vos & zoon’ is een feel good-verhaal met veel aanknopingspunten voor activiteiten in de groep en klas. Naast allerlei gesprekken, meten en tellen, nodigt dit boek ook uit tot eigen creatieve oplossingen en ontwerpen.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Augustus

Vos en Vis

Een verhaal vol humor. Een boekenlezende vis die graag ook de afloop van het verhaal had willen weten. Een Vos die denkt dat hij slim is maar zich bang laat maken door Vis, die hem honden met grote tanden voorspiegelt. En een haai die vast wel trek in hem heeft, maar nooit citroen of zout gebruikt en hem in één keer zal doorslikken. Het is ook een verhaal om na te denken en na te praten over slim zijn en dom zijn, hoe je iemand op andere gedachten kunt brengen, over vooroordelen en over het eten van dieren.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Juli

Een dag met vrienden

Het boek ‘Een dag met vrienden’ gaat over het avontuur van Wasbeer en zijn vrienden. Wasbeer verveelt zich en dus besluit hij een lekkere appeltaart te bakken. Als hij ontdekt dat hij geen eieren heeft voor zijn taart, brengt hij een bezoekje aan zijn vriend Vos voor wat eieren. Maar als ook Vos wat hulp nodig heeft, betekent dit de start van een hele leuke dag met Das en al zijn vrienden. Iedere vriend kan wel wat hulp gebruiken. Dit boek kan tot mooie gesprekken over vriendschap leiden.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Mis niets!

Wil je elke maand als eerste op de hoogte zijn van de winnaar van de felbegeerde Leespluim? Meld je dan aan via onderstaande button en ontvang deze exclusieve updates rechtstreeks in je mailbox!

Aanmelden Leespluim opent in nieuw tabblad

Juni

De ondeugende pyjama

Zowel de titel als het meisje met een binnenpretje op het omslag doen vermoeden dat ‘De ondeugende pyjama’ een grappig boek is. Het meisje vertelt hoe papa haar kamer binnenkomt en direct aan haar gezicht ziet dat het mis is. De pyjama heeft weer in bed geplast. Boos wast papa de pyjama in koud water. Papa vertelt die avond dat de gestreepte pyjama eigenlijk een zebra is die van een kleine plas een grote plas maakt, dus zet mama voor de zekerheid een potje naast het bed. Met humor benadert de vader het probleem van bedplassen, zonder zich iets aan te trekken van een tegenstribbelende pyjama die in koud water wordt gewassen.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Mei

Een jurk met zakken

Lucy krijgt van haar tante Augusta een jurk voor haar verjaardag. Ze gaan samen winkelen in een boetiek die alle jurken heeft waar je maar van kan dromen: prinsessenjurken, streepjesjurken, wikkeljurken en prikkeljurken. Maar Lucy wil er geen met kant of franje: ze wil een jurk met zakken! Daarmee kan ze op avontuur en al haar ontdekkingen bewaren. Zou ze haar jurk vinden?

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

April

Ik blijf als het mag

Het boek ‘Ik blijf, als het mag’ van Françoise Beck en Herman van de Wijdeven gaat over de blauwe krokodil Maurice die opeens op een nieuwe plek is beland met dieren die hij niet kent. Gelukkig is hij een gezelligheidsdier en maakt snel vrienden. Maar als dan opeens een storm opsteekt, vluchten alle andere dieren naar hun nest of holletje en kan Maurice geen plek vinden. Gelukkig komt Mol hem helpen en biedt een schuilplek aan.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Maart

De bal

In tien goed gekozen woorden en heldere illustraties vertellen Joukje Akveld en Myriam Berenschot een compleet verhaal. Rode draad in het verhaal is de bal. Het is een verhaal dat zich zomaar iedere dag kan afspelen, uit het kinderleven gegrepen en voorzien van de juiste woorden voor alle emoties die langskomen. Op de schetsmatige, in vrolijke kleuren getekende illustraties trekt het complete verhaal aan ons voorbij.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Februari

In een potje

Benjamin is een verzamelaar. Hij verzamelt herinneringen aan alle fantastische dingen die hij heeft gezien en gedaan. En daar wordt hij blij van. De verzameling van Benjamin en zijn vrienden roept bij de lezer veel herinneringen op, waar je eindeloos over kunt praten. Het boek is een romantische ode aan het plezier dat je kunt beleven door goed om je heen te kijken en door het delen van herinneringen. Een bron van inspiratie voor het aanleggen van eigen verzamelingen en herinneringen.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Januari

Ik mis Milo

Op het omslag zie je een zonnig tafereel van een jongetje in een opblaaszwembad met een schildpad op zijn hoofd. Ze zijn duidelijk erg op elkaar gesteld. Het is even schrikken wanneer je het boek openslaat en hetzelfde jongetje ziet dat met een bedrukt gezicht naar de schildpad kijkt die in zijn armen ligt. Milo heet de schildpad en hij is dood. Van mama mag hij een nieuw huisdier uitkiezen, maar dat wil hij niet. Dit prentenboek biedt een mooi verhaal om te praten over verdriet en gemis.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Leespluim archief

Nieuwsgierig naar voorgaande Leespluimen? Kijk dan bij de overzichten hieronder. En volg ons op Facebook of Instagram. om geen Leespluim te missen.