Winnaars Leespluim 2021

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). Dit zijn de winnaars van 2021.

December

Onze octopus

Daar komt een gigantische octopus uit de lucht vallen. Hij kijkt er wat verschrikt bij, wat overkomt mij nou. Hij komt terecht op een huis in een vriendelijk kuststadje.

De octopus zelf lijkt ook niet helemaal gelukkig op het huis. Totdat de kinderen uit de buurt hem vragen om mee te voetballen. Dat is de aanleiding om van alles te verzinnen om samen met de octopus te ondernemen.

Dit vrolijke, ongecompliceerde verhaal is in een vlotte stijl getekend met heldere kleuren, duidelijke gezichtsuitdrukkingen en een herkenbare omgeving.

Een boek om met jonge kinderen te bekijken en een verhaal om samen om te lachen: wat een gekke en grappige octopus!

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

November

NEE! zei Konijn

Het is een heel duidelijk NEE! op het omslag. Hoe moeten we de blik van Konijn er bij duiden? Konijn kijkt een beetje boos, een beetje uitdagend, en ook een beetje onzeker. Konijn heeft een Nee!-dag, maar is hij wel overtuigd van zijn ‘nee’?

Deze herkenbare fase in het peuterleven is mooi uitvergroot in woord en beeld. In grote schetsen zien we Konijn door de dag gaan afgewisseld met paginagrote Nee’s. De stevige grafische teksten geven een mooi contrast met de schetsmatige tekeningen. Een grappig en prettig ondeugend verhaal om met jonge kinderen mee te lachen en ervaringen mee uit te wisselen.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Oktober

Abel en Ad

Op de omslag is te duidelijk dat Abel en Ad dikke vrienden zijn. Maar dat was niet vanzelfsprekend. Ad leek een grijze eekhoorn zoals hij. Abel had niet in de gaten dat Ad toch een beetje anders was dan hij en misschien wilde hij dat wel niet zien. Abel vond Ad een grote grappenmaker en een geweldige deler, totdat zijn omgeving hem liet inzien dat een eekhoorn nooit vriendjes kan zijn met een rat. Of toch wel…?

Een verhaal vol spanning en humor waarin de emoties van de gezichten af te lezen zijn. Op de met vaart getekende illustraties is veel te ontdekken. De boodschap van het boek is duidelijk: er gaat natuurlijk niets boven echte vriendschap. Echte vriendschap stoort zich niet aan vooroordelen en verschillen.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

September

Melvin wil zijn muts terug

Op het omslag kijkt Melvin ons vrolijk en uitnodigend aan. Alsof hij wil zeggen kijk mij eens met mijn mooie, wollen muts. Melvin heeft de muts altijd op, zelfs als hij in bad gaat. Met zijn muts op voelt hij zich een bijzondere beer. Maar op een dag zoeft een kraai uit de lucht omlaag en steelt Melvins wollen muts. Melvin is helemaal van slag, hoe kan iemand nu zien dat hij een bijzondere beer is? Hij wil zijn muts terug!

De zachte aquareltekeningen in ingehouden kleuren ondersteunen het aandoenlijke verhaal. De aandacht gaat heel specifiek naar Melvin die bijna zijn geduld verliest maar toch blijft nadenken over een oplossing en ontdekt dat dingen niet altijd zijn wat ze lijken. Het verhaal en de prenten geven stof tot nadenken.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Augustus

De eend die niet van water hield

Een ontroerend sprookje, treffend vertaald door Joukje Akveld, waarin geloofwaardig wordt dat een eend niet van water houdt en vriendschap sluit met een kikker die weliswaar niet zijn afkeer van water deelt, maar wel zijn liefde voor boeken en verhalen.

Op de tekeningen die het verhaal beeldend aanvullen, wordt met veel humor uitvergroot wat een hekel Eend aan water heeft, en hoe hij toch vanzelfsprekend Kikkers voorliefde voor water accepteert. Met een aantal prachtige basiskleuren krijgt dit boek een heel eigen karakter: het felgeel van de regenjas, zuidwester en regenlaarzen, het aquablauw van de paraplu en de titel, het heldergroen van de kikker. In de prenten zijn allerlei details te ontdekken die op het eerste gezicht misschien niet opvielen.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Juli

Pak ‘m bij zijn staart!

De oproep ‘Pak ‘m bij zijn staart!’ is niet aan dovemansoren gericht. Staarten genoeg op het omslag. Maar wie zit achter welke staart aan? Er is een krokodillenstaart, een tijger- en zebrastaart, muizenstaarten, een vissenstaart, het is een vrolijke chaos. En die sfeer zit ook in deze verzameling voorleesversjes van Paul Biegel, een sfeer die benadrukt wordt door de uitbundige illustraties van Jeska Verstegen. De rijmpjes liggen goed in het gehoor en zijn prettig om voor te lezen.

Met een beetje voorbereiding en een expressieve voordracht kun je met jonge (en oudere) kinderen veel taalplezier beleven met de klanken, grapjes en poëtische overpeinzingen in dit kleurrijke versjes-prentenboek.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Mis niets!

Wil je elke maand als eerste op de hoogte zijn van de winnaar van de felbegeerde Leespluim? Meld je dan aan via onderstaande button en ontvang deze exclusieve updates rechtstreeks in je mailbox!

Aanmelden Leespluim opent in nieuw tabblad

Juni

Kom mee Kees

De uitnodigende omslagtekening met vader en zoon kikker die in het licht van de maan met een stralend gezicht naar huis lopen maakt je nieuwsgierig naar hun belevenissen. We zien Kees van alles ontdekken en op de tekeningen is voor iedereen nog veel meer te ontdekken.

In de geweldige kikkerwoning hangen allerlei grappige tegeltjes aan de wand, op de piano staat muziek van The Frog Song, er is een gevulde boekenkast, in het aquarium zwemt een kikkervisje dat we later ook weer tegenkomen, het is een echt kijkboek. De tekengrapjes, de warmte en spanning van het verhaal en de actie van Kees bieden talloze gespreksmogelijkheden met peuters en kleuters.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Mei

Duizend-en-één paarse djellaba’s

Esmaa is op vakantie bij opa en oma in Marokko. Wat is er hier veel te zien op de markt! In de drukte raakt Esmaa haar moeder kwijt. Ze moet er van huilen. Dan verschijnen de hulptroepen: waterdragers, een man met een aapje, een waarzegster en acrobaten. Esmaa klimt naar boven op de schouders van de acrobaten. Ze kan over de hele markt uitkijken. Haar moeder slaakt een kreet van schrik wanneer ze haar zo ziet, maar ze hebben elkaar gevonden.

Dit spannende verhaal laat je kennismaken met het leven in een Marokkaanse stad. De kleurkeuze past goed en geeft een heel eigen sfeer aan dit boek. De jeugdfoto’s achterin het boek van de schrijfsters laten zien hoe verschillend en verbindend achtergronden kunnen zijn.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

April

De fijnste plek van de wereld

Haas heeft een dringende vraag: is dit wel de fijnste plek van de wereld? Hij besluit zijn vrienden daarover te raadplegen. Uil raadt hem aan de wereld in te gaan om zelf te ontdekken wat de fijnste plek is. Zo gezegd zo gedaan. Haas loopt door de mooiste velden en boomgaarden. Op een dag komt hij in de woestijn. Daar voelt hij zich alleen. Opeens weet hij het antwoord op zijn vraag: de fijnste plek van de wereld is waar je vrienden zijn.

Een aansprekend thema om met jonge kleuters over door te praten. En wat is de wereld mooi in dit sympathieke, ontroerende boek met zijn heldere kleuren en betoverende landschappen.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Maart

De woeste zoete wolf

Wolfie is geen gewone wolf. Hij is dol op chocola! Na veel oefenen is hij de beste chocolademaker van de wereld geworden en nu staat hij op het punt een winkel te openen. Als Wolfie naar buiten komt met zijn proeverijen, schrikken de dieren zich een hoedje van zijn scherpe tanden en stuiven weg.

Een mooi verhaal waarin duidelijk wordt dat je niet op een eerste indruk moet afgaan. Goede gespreksstof voor oudere kleuters.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Februari

Ukkie

Vijf kleurrijke, gehoornde, baardige en harige jaks staren ons met grote ogen aan vanaf het omslag. Op de voorgrond Ukkie die nog niet tot hun knieën komt. Ze kan niet wachten tot ze niet meer klein is, maar groot. ‘Met horens als torens en hoeven als huizen’. Ze probeert van alles om groter te groeien.

Dit bekende thema, groter willen zijn dan je bent, is met humor en binnen een boeiende context kleurrijk uitgewerkt. Leuk om met kinderen te praten over groot en klein zijn en wat je moet doen om groter te worden.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Januari

Was ik maar…

Vanaf een knalroze bloem in een wat surrealistisch groen landschap kijkt een krekel dromerig de verte in. Waar zou hij van dromen? De krekel denkt: ‘Was ik maar een libelle, dan vond iedereen me mooi’. En zo willen alle personages in dit kleurrijke, grote boek wel iets anders zijn.

Iedere pagina laat in prachtige kleuren een landschap zien waar de betreffende eigenschappen tot hun recht komen. Er is veel om naar te kijken en over te praten in dit grote, stevig uitgevoerde boek met aantrekkelijke tot de verbeelding sprekende illustraties.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Leespluim archief

Nieuwsgierig naar voorgaande Leespluimen? Kijk dan bij de overzichten hieronder. En volg ons op Facebook of Instagram. om geen Leespluim te missen.