Hoe eerder gestart wordt met ontwikkelingsstimulering, hoe beter een kind zich kan ontwikkelen en meedoen in de maatschappij. Dat ziet ook de gemeente Papendrecht. Daarom zet zij in op de kwaliteit van de voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Met behulp van een door Sardes ontwikkeld VVE-kwaliteitskader en kwaliteitsmonitor als onderdeel van de VVE-kwaliteitscyclus.
Kwaliteit in beeld
Het kwaliteitskader en de kwaliteitsmonitor geven samen een duidelijk beeld over hoe een optimale uitvoering van VVE in Papendrecht eruit zou moeten zien: op de groep, in de klas, binnen de organisatie en de wijk, in samenwerking met ouders en in de overgang tussen voor- en vroegschool. Met deze cyclus kunnen de VVE-partners hun VVE-kwaliteit zelf in beeld brengen.
Totaalmeting
“We doen heel veel, maar doen we het ook op de juiste manier en het juiste niveau? Daar hadden we geen meetinstrument voor.”, vertelt beleidsadviseur Onderwijsachterstandenbeleid (OAB) Saskia Van den Kieboom-Bergers van gemeente Papendrecht. “Sardes is één van de weinige spelers die zoveel ervaring en kennis over VVE en OAB heeft. De adviseurs hebben ons geholpen met het opstellen van een kader en een monitor. Hiermee kunnen we de kwaliteit, zowel op locatie- en organisatieniveau, als gemeentebreed meten.”
De kwaliteitscyclus is als volgt opgebouwd
De monitor wordt digitaal ingevuld op de locaties, de gemeente verzamelt en analyseert de gegevens en de werkgroep VVE kijkt samen hoe ze hierop acteren. Dat brengen zij weer in in de LEA (in de Lokaal Educatieve Agenda) om beleidskeuzes te maken. De locaties kijken wat zij eruit mee kunnen nemen om hun eigen ontwikkelplannen te verbeteren. En de gemeente haalt hieruit waar zij haar subsidies en extra interventies gericht op in kan zetten om samen met het veld de juiste stappen te maken.
Praktijkgericht kwaliteitskader
Het kader is ontwikkeld met een focusgroep van vertegenwoordigers uit de Papendrechtse VVE-praktijk. De kinderopvang, het onderwijs, de jeugdgezondheidszorg en het samenwerkingsverband dachten zo mee en droegen met veel enthousiasme bij aan het opstellen van het kader en het vormgeven van de monitor. Hun input werd tijdens de startbijeenkomst door een sneltekenaar verwerkt tot een visueel beeldverslag. Ook de uiteindelijke monitor en het kader hebben dezelfde vlotte, professionele getekende uitstraling gekregen. “Het is echt ‘ons’ kader”, legt Saskia uit. “Een instrument waar de praktijk hopelijk goed mee uit de voeten kan.”
Vuurdoop
Dit najaar doet Sardes aan de hand van het nieuwe kader, met haar ervaring in het uitvoeren van VVE-kwaliteitsaudits, de eerste meting van de VVE-kwaliteit binnen de gemeente Papendrecht. Saskia: “Deze meting is voor ons het vertrekpunt en daar gaan we vervolgens zelf op verder.” Over een jaar denkt de gemeente de eerste cyclus doorlopen te hebben. “Ik hoop dat we dan een goed werkende cyclus gecreëerd hebben, zodat we de VVE-kwaliteit continu kunnen blijven verbeteren”, aldus Saskia.