Juryrapport Sardes-Leespluim januari 2022

De Sardes-Leespluim van deze maand gaat naar het boek…

 

Ben je ziek, Teckel Tom?  

'Ben je ziek, Teckel Tom?’ is alweer het derde Teckel Tom-verhaal. De vraag die de titel stelt kan bevestigend beantwoord worden, Teckel Tom is ziek. Maar niet alleen Teckel Tom. Ook Papa Pablo en Saar hebben buikpijn, willen geen boterhammen eten maar kopjes thee drinken met een beschuitje en limonade met een paar biscuitjes. Teckel Tom lust zijn brokjes niet en rent ineens hard naar de deur, hij moet heel nodig! Papa Pim, de enige die nog gezond is, ruimt de bruine kledder op met een plens water uit de gieter.

Papa Pim heeft het heel druk. Hij moet de tafel afruimen, thee zetten, beschuiten smeren, limonade maken, het beddengoed verschonen, spuugemmertjes legen en nieuwe biscuitjes kopen. Teckel Tom vindt dat hij ook op de bank mag bij de zieken en sleept zijn deken alvast mee. Daar liggen ze dan met zijn drieën. Het ziet er best gezellig uit. Maar als papa Pim met een kopje verse tomatensoep binnenkomt trekt papa Pablo wit weg en Saar moet weer spugen.

Hoe komt het dat papa Pim niet ziek is? Hij heeft niet gegeten van de groentesoep die te lang op het aanrecht heeft gestaan. Maar Teckel Tom dan? Tja, die heeft een balletje meegegeten. En daar rent hij alweer naar de voordeur.

Gelukkig is iedereen de volgende dag weer beter en kan papa Pim een beetje tot rust komen. Hij vindt dat hij nu ziek mag zijn en op de bank mag liggen. Teckel Tom en Saar zijn lekker in het park geweest, zijn poep is weer helemaal gewoon.

In het gezellige huis is het goed ziek zijn, vooral wanneer er een overblijft om voor iedereen te zorgen. Teckel Tom heeft een heerlijke mand, mag op de bank en wordt op tijd buiten gelaten. Op de bank is plek voor de zieken die in hun eigen dekbed een beetje kunnen slapen of filmpjes kijken op de telefoon. Ziek zijn is niet leuk, maar geen straf met een goeie verzorging. Hoe gaat dat bij jou thuis als je ziek bent?  

Download de activiteiten bij het boek ontwikkeld door Froukje Hoobroeckx.

 

Boekgegevens

Ben je ziek, Teckel Tom?
Illustraties: Noëlle Smit
Tekst: Bette Westera
Uitgeverij: Gottmer
Vanaf ca. 3 jaar

 

Bestel dit boek

 
Overzicht winnaars 2022

Overzicht winnaars 2021

Overzicht winnaars 2020

 

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim