Winnaars Leespluim 2018

 

Januari 

Het kartonnen kasteel

Op het omslag vliegen zwaluwen door de lucht, de boom heeft een vol bladerdak, de lucht is blauw, een konijn piept op vanuit het gras dat vol bloemen staat en twee jongetjes kijken vanuit hun grote dozen uit over het landschap. Die dozen slepen Bart en Edo iedere dag naar buiten de Suikerheuvel op. Dozen waarin je je kunt verstoppen; waarin je piraat, koning of astronaut kunt zijn. Maar altijd en eeuwig zijn Bart en Edo Beste Vrienden. Met zijn tweeën.

Lees verder...

Activiteiten bij het boek verschijnen binnenkort.

Bestel dit boek

Februari 

Dag poes!

Ook als je niet van poezen houdt is dit een fascinerend boek. In haar bekende kleurrijke stijl tekende Mies van Hout twintig poezen met een heel eigen uitstraling, dynamiek, karakter. Zelf zegt ze erover: 'Wat ik leuk vind aan katten is dat ze zich niet aanpassen. Ondanks dat of juist daarom zijn ze zo onweerstaanbaar. Een zeer interessante inspiratiebron, zowel voor een illustrator als voor een auteur.’

Lees verder...

Activiteiten bij het boek.

Bestel dit boek

Maart

Het wonder van de appel 

 

Het wonder begint al op het omslag van dit stevige, kartonnen boek. Je trekt de rode inkeping uit en de mooie, rode blozende appel verandert in een appelklokhuis. Een mooi, duidelijk boek om met jonge en ook wat oudere kinderen te bekijken.

Lees verder..

Activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

 

 

April

Zaterdag

Zaterdag

Eindelijk. Het is zaterdag! Wat gaan we doen? Met de seizoenen mee vind je in dit grote, gezellige boek wat er allemaal op zaterdag gebeurt en mogelijk is. Al die vrolijke taferelen zijn uitgebreide praat- en zoekplaten met steeds weer een nieuwe invalshoek.

Zaterdag is in de eerste plaats een heerlijk uitnodigend boek voor alle kinderen om in te bladeren en te kijken en biedt daarnaast talloze aanknopingspunten voor ongedwongen gesprekjes, activiteiten, verzameltafels en vervolgboeken in de kinderopvang, bso en onderbouw basisonderwijs.

Lees verder

Activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Mei

Kat en Vis

Kat en Vis

De titel is al meteen grappig: ‘Kat en Vis’, geen kat en muis? Opletten geblazen dus.
Kat en Vis wonen in hetzelfde huis en gelukkig lust Kat geen vis. Ze komen elkaar voortdurend tegen, voeren gesprekken, spelen spelletjes, fantaseren er op los en houden elkaar met grapjes voor de gek.

Deze korte verhalen met dikwijls een grappige, verrassende uitkomst, lenen zich goed om voor te lezen voor het slapen gaan of om na een intense activiteit even tot rust te komen en met elkaar te lachen om die gekke Kat en Vis of te filosoferen over omgaan met angst, onweer, mogelijkheden en beperkingen. 

Lees verder

Activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

Juni

Een huis voor Harry

Een huis voor Harry

Op het omslag een sfeervolle lantaarnpaal met bovenin een vogelnest. Onderaan de paal kijkt poes Harry verlangend omhoog. Zoekt hij voedsel? Nee, Harry is verdwaald en zoekt onderdak.

‘Een huis voor Harry’ is een heerlijk feel good verhaal. De illustraties hebben een fijne penseelvoering, daardoor vallen ook de leuke details op: de posters waar Harry als vermiste kat op staat, de mooie poort naar het park etc. Deze details en de begrippen uit de korte teksten nodigen uit om nog lang met jonge peuters na te praten.

Lees verder

Activiteiten bij het boek

Bestel dit boek

 

Juli

OH! Een boek vol geluid

Dit is een boek vol geluid, maar de geluiden moet je zelf maken. En dat is nou net de lol van dit boek. Het daagt kinderen (en volwassenen) uit zich uit te leveren aan blauwe, rode en gele stippen die variëren in grootte. Een feest van kleuren en vormen vormt het sluitstuk van dit grappige boek.

Lees verder 

Activiteiten bij het boek.

Bestel dit boek

 

 

 

 

 

Augustus

Haren vol banaan

Kijk je wel eens in je onderbroek om te controleren of je linker- en rechterbil er nog wel in zitten? Weet je ook niet altijd wat je met een volle snotneus moet doen en smeer je het maar in de gordijnen? De vieze en stoute liedjes van Erik van Os zijn inderdaad lekker vies en stout. De toon is duidelijk, vrolijk en ondeugend. En de illustraties van Noëlle Smit sluiten daar mooi bij aan.

Lees verder

Bestel dit boek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Terug naar homepage Sardes-Leespluim