Juryrapport Sardes-Leespluim april 2021

De Sardes-Leespluim van deze maand gaat naar het boek…

 

De fijnste plek van de wereld

 

Haas en Beer lijken het heel erg naar hun zin te hebben op het idyllische weiland met de kleurrijke bloemen. Toch heeft Haas een dringende vraag: is dit wel de fijnste plek van de wereld? Hij besluit zijn vrienden daarover te raadplegen. De konijnen zijn overtuigd, dit is de fijnste plek van de wereld, hier kunnen ze lekker rennen en tikkertje spelen. Beer vindt nergens anders lekkerder honing dan hier. De vogeltjes houden zo van de bomen die om het weiland staan en Eend is gek op de rivier. Maar Haas denkt: overal zijn weilanden, bijen, bomen en water.

Uil raadt hem aan de wereld in te gaan om zelf te ontdekken wat de fijnste plek is. Zo gezegd zo gedaan. Haas loopt door de mooiste velden en boomgaarden, klaterende rivieren komen op zijn pad, hij beklimt bergen en ziet de zon als honing opkomen uit de zee. Bij iedere nieuwe aanblik bedenkt hij dat zijn vrienden dit toch wel de fijnste plek van de wereld zouden vinden. Toen kwam hij in de woestijn, keek naar de sterren en voelde zich alleen. Opeens wist hij het antwoord op zijn vraag. Hij sprong op en rende helemaal naar huis. De fijnste plek van de wereld is namelijk waar je vrienden zijn.

Die Haas toch, hij moest de hele wereld overtrekken om te ontdekken wat vriendschap betekent. Een aansprekend thema om met jonge kleuters over door te praten. En wat is de wereld mooi in dit sympathieke, ontroerende boek met zijn heldere kleuren en betoverende landschappen.
 

Download de activiteiten bij het boek ontwikkeld door Karin Vaessen

 

Boekgegevens

Titel: De fijnste plek van de wereld
Auteur: Petr Horáček
Vertaling: Jesse Goossens
Uitgever: Lemniscaat
Vanaf ca. 3 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2021

Overzicht winnaars 2020

 

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim