Juryrapport Sardes-Leespluim oktober 2018

De Sardes-Leespluim van de maand oktober 2018 gaat naar het boek…

 

Ik ben een kat!

 

 

‘Ik ben een kat.’ Zo stelt de kleine Simon zich voor aan zijn verbijsterde katachtige soortgenoten. Er volgt een homerisch gelach. Dat verklaart waarom Simon nogal verongelijkt op het omslag staat met achter zich de poten van Leeuw en Jachtluipaard. Op de eerste dubbele pagina van dit prentenboek kijken de katachtigen je verbluft aan: grote, verbaasde ogen, vragende blikken, de mondhoeken wat naar beneden. Je schrikt er bijna van. De ontlading volgt op de volgende twee pagina’s, ze lachen zich een bult: wijd opengesperde bekken met scherpe tanden, toegeknepen ogen, bijna omvallend van de pret. Erg aanstekelijk.

‘Jij een kat?’ zei Leeuw, ‘katten hebben manen.’

‘Jij een kat?’ zei Jachtluipaard, ‘katten zijn lange en sierlijke dieren.’

‘Jij een kat?’ zei Panter, ‘ze wonen in de jungle. Heb jij ooit een jungle gezien?’

Poema en Tijger vullen nog wat eigenschappen aan die Simon ogenschijnlijk ook niet bezit. We zien hem diep nadenken. Hoe kunnen ze allemaal een kat zijn als ze zulke diverse kenmerken hebben? Leeuw, Tijger, Jachtluipaard, Panter en Poema laten daarop hun snorharen en staarten, scherpe tanden, klauwen en grote gele ogen in het donker zien. ‘Dat heb ik ook allemaal,’ zegt Simon. ‘Alleen kleiner.’ Twee pagina’s breed bekijken de kattenhoofden Simon nog eens goed en ze kunnen niets anders dan constateren dat hij, weer tot hun verbazing, een kat is. Hij hoort erbij! En al spelend en stoeiend rollen ze bijna het boek uit tot ze in slaap vallen.

‘Ik ben een kat!’ is een humoristisch verhaal dat bij iedere lezing weer op de lachspieren zal werken. Er komen talloze emoties voorbij op de gezichtsuitdrukkingen van de katachtigen waar met peuters en kleuters goed over te praten is. En wanneer hoor je ergens bij? Een boek met humor om veel plezier mee te beleven en dat ook uitnodigt om over emoties en gevoelens te praten. 

 

De activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Ik ben een kat!
Auteur: Galia Bernstein
Uitgever: Leopold
ISBN 9789025874476
€14,99
Vanaf 3 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim